Свет

Да ли ће Твитер бити забрањен у Европској унији?

"Дезинформације су једна од највећих претњи нашим демократијама", рекао је француски министар за дигиталну транзицију и телекомуникације Жан Ноел Баро за радио "Франс инфо", додавши да, ако се Твитер не буде придржавао правила "више неће бити добродошао у Европи"
Да ли ће Твитер бити забрањен у Европској унији?www.globallookpress.com © Thiago Prudencio/Keystone Press Agency

Твитер ће бити забрањен широм ЕУ ако се ова друштвена мрежа не буде притдржавала нових прописа о дезинформацијама, изјавио је у понедељак француски министар за дигиталну транзицију и телекомуникације Жан Ноел Баро.

Европски Закон о дигиталним услугама (ДСА) требало би да потпуно ступи на снагу 25. августа.

"Дезинформације су једна од највећих претњи нашим демократијама", рекао је Баро за радио "Франс инфо", додавши да, ако се Твитер не буде придржавао правила "више неће бити добродошао у Европи."

ДСА налаже да програми за претраживање интернета и велике платвформе попут Твитера, Јутјуба и ТикТока усвоје мере за сузбијање "дезинформација или манипулације изборима, сајбер насиља над женама или наношења штете малолетницима на интернету." Европска комисија може казнити оне који се не буду придржавали мерама новчаном казном у висини до шест одсто годишњег светског промета.

Комесар ЕУ за унутрашња тржишта Тијери Бретон саопштио је прошле недеље да се "Твитер" повукао из необавезног Кодекса о праксама у вези са дезинформацијама.

"Међутим, обавезе остају. Можете да бежите, али не можете да се сакријете", рекао је Бретон, додајући да ће мере ДСА бити "спремне за примену" до крајњег рока имплементације Закона у августу.

Илон Маск, који је купио "Твитер" прошле године, обећао је да ће ову друштвену мрежу ослободити од дезинформација и садржаја који шире мржњу, али и да ће се заступати за слободу говора на Твитеру и учинити га транспарентнијим.

"Ова платформа озбиљно намерава да постане најмање нетачан извор информација", објавио је Маск у твиту почетком маја.

Твитер је раније овог месеца услишио захтев турске владе да се ограничи приступ неким налозима током недеља које су претходиле председничким и општим изборима у тој земљи. Маск је тај потез оправдао рекавши да жели да избегне потпуно гашење Твитера у Турској.

"Не можемо прекорачивати законе неке земље... Ако бирамо између тога да наши запослени иду у затвор или да се придржавамо закона, онда ћемо се придржавати закона", рекао је Маск за Би-Би-Си прошлог месеца.

image