Свет

Украјинци настављају да притискају НАТО, захтевају конкретне кораке ка чланству

Кијевски званичници настављају да критикују државе чланице северноатлантске алијансе зато што нису спремне да прихвате Украјину у свој савез
Украјинци настављају да притискају НАТО, захтевају конкретне кораке ка чланствуGetty © Sean Gallup

Украјина планира да појача кампању за чланство у НАТО-у, покушавајући да убеди још држава чланица да је у томе подрже пре неформалног самита Алијансе у Ослу, пише "Политико".

Министри спољних послова НАТО-а састаће се у норвешкој престоници када ће између осталог бити речи и о потенцијалном чланству Кијева у тој организацији.

Иако постоји општеприхваћено мишљење да Украјина не може да постане чланица НАТО-а докле год се налази у директном сукобу са Русијом, Кијев од западних лидера захтева да дају конкретне сигнале који би га ставили на "пут ка чланству" током самита Алијансе који ће у јулу бити одржан у Вилњусу.

Украјинска кампања била је посебно видљива током безбедносног самита ГЛОБСЕК, који се ове недеље одржава у Братислави.

"Вилњус би требало да пошаље јасан сигнал да је Украјина политички позвана да приступи НАТО-у", рекла је за "Политико" заменица премијера Украјине Олга Стефанишина.

"Потребна нам је заједничка посвећеност свих земаља чланица", додала је она.

Државе чланице НАТО-а дубоко су подељене када је у питању потенцијално чланство Украјине у том војном савезу, а то ће бити најосетљивије питање на јулском самиту у Литванији.

Поједине земље из Источне Европе залажу се за то да се Украјини да недвосмислен сигнал да једног дана може постати чланица НАТО-а, далеко јаснији од оног који је изречен током самита з Букурешту 2008. године.

"Ја имам своју листу жеља (за самит у Виљнусу), а то је: Шведска у НАТО, Украјини позивница", рекао је чешки минисар спољних послова Јан Липавски за "Политико".

Државе на западу Старог континента, ипак, сматрају да би се о потенцијалном чланству Кијева у НАТО-у требало озбиљно разговарати тек након окончања сукоба у тој земљи, наводи бриселски портал.

Сличну поруку недавно је послао и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, који је рекао да Украјина не може постати чланица тог савеза док траје актуелни сукоб.

"Мислим да су сви схватили да постати земља чланица током рата није на дневном реду", рекао је он, преноси Ројтерс.

За Кијев, то није довољно - они желе само конкретне подстицаје који воде ка чланству у НАТО-у.

"За Украјину је потпуно неприхватљиво да останемо заглављени на истом месту на ком се сада налазимо", рекла је Стефанишина готово претећим тоном.

Министри спољних послова земаља чланица Алијансе већ увелико разматрају могуће модалитете сарадње тог савеза са Украјином. Они се крећу од усвајања декларација подршке до некаквог Савета НАТО-Украјина.

Кијев се тиме не задовољава и тражи више, наводу "Политико".

"За мене, као заменицу премијера, веома је важно да ћу дан након самита у Вилњусу моћи да разговарам са (НАТО званичницима) о модалитетима сарадње", рекла је Стефанишина.

Кијевско војно руководство заузело је нешто умеренији став, наглашавајући да је у овом тренутку приоритет слање војне помоћи.

image