Свет

Украјина приморана да увози енергију из ЕУ

Бројке које је украјинска национална електропривредна компанија "Укренерго" представила током викенда указују да је капацитет за производњу струје у земљи опао за 40 одсто услед сукоба са Русијом
Украјина приморана да увози енергију из ЕУwww.globallookpress.com © Christoph Soeder/dpa

Украјина је током викенда била приморана да увози енергију из Румуније и Словачке, како би покрила своје потребе, због недостатка сопствених капацитета за производњу електричне енергије, саопштила је у недељу државна национална електропривредна компанија "Укренерго".

Украјинска национална електроенергетска мрежа је прошле суботе добила "хитну помоћ" од енергетског система Румуније, саопштено је из компаније, уз нагласак то "није комерцијални увоз."

"Ситуациона брза реакција" била је неопходна због "недовољног укупног капацитета украјинских електрана", наводи се у саопштењу "Укренерга" објављеном на Фејсбуку.

Украјина је увозила енергију из Словачке у недељу, саопштила је компанија, тврдећи да је количина увезене енергије била "занемарљива".

"Све термоелектране и хидроелектране у земљи претрпеле су штету у различитом степену" усред сукоба са Русијом, навела је компанија и додала да је на националном систему за производњу електричне енергије потребно учинити "значајне поправке."

"Укренерго" је у засебном саопштењу истакао да је укупни капацитет за производњу струје у Украјини пао за 23 гигавата до маја 2023. године, у поређењу са истим периодом из претпрошле године. Украјинска компанија је за разлоге навела штету нанесену инфраструктури за производњу електричне енергије, али и то да се неки региони које је претходно контролисао Кијев сада налазе под руском контролом.

Укупни капацитет производње електричне енергије у Украјини у 2021. износио је 58,2 гигавата, према немачкој статистичкој бази података "Статиста". Бројке које је "Укренерго" представио током викенда наговештавају да је капацитет смањен за око 40 одсто до маја 2023.

Украјински капацитет за производњу електричне енергије драстично је опао након што су руске снаге у фебруару 2022. године заузеле нуклерану електрану у Запорожју, иначе највећу у Европи, а која је производила око петину укупне струје у земљи. Становници Запорошке области су се великом већином одлучили за сједињење са Руском Федерацијом на референдуму који је одржан касније те године.

Москва и Кијев су се у више наврата међусобно оптуживали за гранатирање електране откако је она дошла под руску контролу. Кијев је прошле недеље искључио спољашње снабдевање електричне енергије за електрану, након чега су укључени дизел генератори за хитне случајеве, како би одржавали њен рад.

image