Свет

Столтенберг и Блинкен оптимистични: Пријем Шведске у НАТО до јула

Генерални секретар НАТО-а је рекао да је у сталном контакту са турским властима како би покушао да уклони преостале препреке за пријем Шведске
Столтенберг и Блинкен оптимистични: Пријем Шведске у НАТО до јулаGetty © Sean Gallup

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг оценио је да је чланство  Шведске у НАТО "апсолутно могуће" до самита Алијансе у Виљнусу у јулу.

Он је нагласио да за ту одлуку нема гаранција и то само два дана после поновног избора Реџепа Тајипа Ердогана за председника Турске, која се противи том пријему.

"Нема гаранција, али је апсолутно могуће постићи решење о пуноправном чланству Шведске до самита", рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре у Ослу, где се ове недеље одржава неформални састанак шефова дипломатија земаља НАТО.

Столтенберг је рекао да је у сталном контакту са турским властима како би покушао да уклони преостале препреке за пријем Шведске.

Блинкен: Верујемо да је време сада 

И амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао је Турску да одмах финализује приступање Шведске НАТО-у, рекавши да је та нордијска земља већ предузела значајне кораке да одговори на приговоре Анкаре на њено чланство.

Блинкен је такође одбацио нагађања да је продаја борбених авиона Ф-16 Анкари повезана са одобрењем Турске за улазак Шведске у НАТО.

Блинкен је рекао да ће Вашингтон наставити да ради на окончању пролонгирања приступа Шведске у НАТО.

"Верујемо да је време сада и да нема разлога да не идемо напред. Радујемо се што ће се овај процес завршити у наредним недељама. Немамо сумње да ће се то десити", рекао је Блинкен.

Турска је уз Мађарску једина од 31 земље НАТО-а која још није ратификовала чланство Шведске. Финска је формално постала 31. чланица Алијансе 4. априла.

Ердоган блокира шведску кандидатуру оптужујући Стокхолм да пружа уточиште турским опозиционарима и курдским активистима из покрета које Анкара сматра терористичким. Пројекција њихове заставе се појавила на згради парламента у Стокхолму и то на дан избора у Турској.

Пошто је парламент у Турској у процесу формирања после избора, шеф турске дипломатије неће бити присутан ове недеље у Ослу на састанку министара спољних послова НАТО-а, који би требало да припреми самит у Вилњусу заказан за 11. и 12. јул.

image