Свет

Шведска поново регрутује војнике: Надају се да ће ускоро ући у НАТО

Издвајање новца за војску Шведске и даље није у складу са смерницама НАТО по којима би издаци за одбрану једне нације требало да буду најмање два процента њеног БДП
Шведска поново регрутује војнике: Надају се да ће ускоро ући у НАТОwww.globallookpress.com © IMAGO/Markku Ulander

Након деценија смањења броја војника, Шведска војска поново регрутује војнике, отвара базе и набавља модерну опрему у моменту када су односи региона са Русијом замрзавају, пренео је бриселски портал "Политико".

Вежба Аурора на острву Корсе, у којој су млади војници покушали да заузму острво од колега који су играли улогу окупатора, означила је крај највеће војне вежбе одржане у Шведској од краја Хладног рата, током које су тестиране шведске снаге.

На самиту НАТО у Литванији у јулу, Шведска се нада да ће финализирати своју једногодишњу пријаву за чланство као 32. чланица, након што је суседна Финска ушла у алијансу у априлу.

"Не желимо да се придружимо НАТО само ради сопствене заштите, ми такође имамо много тога да допринесемо и помогнемо да се осигура безбедност других", рекао је премијер Улф Кристерсон, који је стигао јуришним чамцем да посматра вежбу Аурора.

Издвајање за војску Шведске и даље није у складу са смерницама НАТО по којима би издаци за одбрану једне нације требало да буду најмање два процента њеног БДП а Влада у Стокхолму наводи да до 2026. године не могу да достигну тај циљ.

У 2022. години Стокхолм је за своје оружане снаге издвојио 1,3 процента БДП, што је најнижи ниво у односу на било коју балтичку државу, према безбедносном истраживачком центру СИПРИ са седиштем у Стокхолму.

Министар одбране Пол Јонсон рекао је за "Политико" да је смањење шведских оружаних снага након завршетка Хладног рата отишло предалеко и да је његова земља сада на исправној путањи.

"Закон о одбрани који смо усвојили 2020. године подразумевао је значајно повећање буџета за све службе, војску, морнарицу и ваздухопловство. Након почетка сукоба у Украјини, повећали смо темпо", истакао је он.

Неутрална у Другом светском рату, Шведска се појавила као цењени регионални војни играч у годинама које су уследиле а до касних 1950-их, њено ваздухопловство је било четврто по величини на свету, док је технологија подморница била најсавременија.

Након распада Совјетског Савеза 1991. године, шведски посланици су одлучили да је претња из Русије готова и владе у Стокхолму су уновчиле "дивиденду мира" тако што су смањиле издатке за оружје и уместо тога инвестирале у болнице, школе и друге службе.

Шведски буџет за одбрану пао је испод два процента током 2000-их, док је стратешко острво Готланд у Балтичком мору демилитаризовано и обустављена је регрутација.

Јужна обала Шведске налази се у близини Калињинграда, дома Балтичке флоте, док се Готланд налази у близини кључних војних и комерцијалних поморских путева за други руски град Санкт Петербург.

 Подсећамо да Русија је последњих година пооштрила своја упозорења Шведској и рекла да ће на евентуални пријем Шведске у НАТО одговорити војно-техничким мерама одмазде.

image