Свет

Столтенберг о нападу на Москву: Украјина има право да се брани

Наша одлука је била да подржимо Кијев без претварања у страну сукоба, каже генерални секретар НАТО-а
Столтенберг о нападу на Москву: Украјина има право да се брани© Tanjug/Gorm Kallestad /NTB Scanpix

Украјина користи своје право да се брани, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, коментаришући нападе Кијева на територију Руске Федерације, преносе "РИА Новости".

"Наш став о овом питању је непромењен: Украјина има право да се брани", казао је Столтенберг у Ослу где се одржава састанак шефова дипломатија земаља-чланица НАТО.

Он је додао да ће НАТО наставити да подржава Украјину "колико год буде потребно".

"Наша подршка не чини НАТО и његове чланице учесницима у сукобу. То је била наша одлука: да подржимо Украјину без претварања у страну сукоба. Имамо два важна задатка у овом питању: да подржимо Украјину и спречимо ширење овог сукоба изван Украјине", казао је генерални секретар.

Савезници сагласни да Украјина постане чланица НАТО

Столтенберг је навео да су сви НАТО савезници сагласни да Украјина постане чланица Алијансе.

"Сви савезници се слажу да Москва нема вето на проширење НАТО. Напредујемо, савезници су сагласни да ће Украјина постати чланица", рекао је Столтенберг новинарима уочи неформалног састанка министара спољних послова НАТО у Ослу.

Он је додао и да планира ускоро да отпутује у Турску како би разговарао о чланству Шведске Алијанси.

"Разговарао сам са председником Реџепом Тјипом Ердоганом раније ове недеље, такође ћу отпутовати у Анкару у блиској будућности да наставим да разговарам о томе како можемо да обезбедимо најбржи могући пријем Шведске", напоменуо је.

Наиме, он је раније изјавио да Украјина неће моћи да се придружи НАТО-у док траје Специјална војна операција.

"Мислим да су сви схватили да постати земља чланица током рата није на дневном реду", рекао је Столтенберг, пренео је Ројтерс.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner