Свет

Столтенберг путује у Анкару: Шведска се нада да ће ускоро постати чланица НАТО-а

Неки министри спољних послова земаља чланица НАТО-а изразили су оптимизам да ће сада, када су избори у Турској завршени, Анкара повући примедбе на покушај Стокхолма да се придружи Алијанси
Столтенберг путује у Анкару: Шведска се нада да ће ускоро постати чланица НАТО-а© Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да ће ускоро отпутовати у Турску да разговара о чланству Шведске у НАТО-у, у покушају да затвори процес који је одложен због приговора земаља чланица Алијансе, Турске и Мађарске.

Он је на састанку министара спољних послова земаља чланица НАТО-а у Ослу рекао да је раније ове недеље разговарао са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, преноси Ројтерс.

"Такође ћу отпутовати у Анкару у блиској будућности да наставимо разговоре о томе како да обезбедимо најбржи могући пријем Шведске у НАТО", казао је Столтенберг у обраћању новинарима.

Неки министри спољних послова земаља чланица НАТО-а изразили су оптимизам да ће сада, када су избори у Турској завршени, Анкара повући примедбе на покушај Стокхолма да се придружи Алијанси.

Турска је ратификовала приступање Финске НАТО-у у марту, али наводи да Шведска пружа уточиште припадницима милитантних група за које Анкара сматра да су терористи.

Столтенберг је нагласио да је, пошто су турски избори завршени, "важно да се поново покрену дијалог и процес", и додао да је Шведска данас усвојила нове законе о тероризму, решавајући тако кључну забринутост Турске.

"Шведска је своје обавила и дошло је време да се њено чланство ратификује и ја напорно радим да се то догоди што је пре могуће", каже генерални секретар НАТО-а.

Неколико министара спољних послова изразило је уверење да би Шведска могла да постане чланица пре или на самиту НАТО-а који ће у јулу бити одржан у Вилњусу у Литванији.

"Настављамо да радимо на завршетку процеса придруживања Шведске НАТО-у и очекујемо да ћемо то завршити до Самита у Вилњусу", рекао је амерички државни секретар Антони Блинкен.

Литванија, која ће бити домаћин самита, изнела је сличне тврдње.

"Постоје велика очекивања да ће шведска застава бити подигнута у Виљњусу", рекао је литвански министар спољних послова Габријелиус Ландсбергис.

Стокхолм је поново нагласио да је испунио све услове за приступање Алијанси, па је тако шведски шеф дипломатије Тобијас Билстрем изјавио да "је време да Турска и Мађарска започну ратификацију".

image
VV inauguration
banner