Свет

Шолц у Атини: Након Пољске, и Грчка тражи ратне репарације

За Атину репарације су и даље отворено питање, са чим се Берлин не слаже
Шолц у Атини: Након Пољске, и Грчка тражи ратне репарацијеwww.globallookpress.com © IMAGO/Sotiris Dimitropoulos / Eu

Немачки канцелар Олаф Шолц посетио је Атину где је разговарао са премијером Грчке Киријакосом Мицотакисом. У току разговора двојица лидера дотакла су се и питања ратних репарација и немачке окупације из периода Другог светског рата, која Грчка и даље сматра "отвореним", рекао је грчки премијер током заједничке конференције за новинаре са својим немачким колегом, пренео је "Нешнл Хералд".

"Решавање ових проблема било би веома добро, поготово у тренутку када је грчко-немачко савезништво несаломиво, у светлу свих изазова са којима се суочавамо, попут руске инвазије на Украјину, и када можемо да констатујемо да су наши погледи идентични. Европа не може да толерише, после 80 година, нови рат у свом срцу нити да дозволи прихватање савршеног чина инвазије и окупације", изјавио је Мицотакис и додао да је слична ситуација и даље на снази на Кипру.

Мицотакис је додао и да питање репарација неће утицати на велики потенцијал за унапређење економских односа између две земље. Берлин питање репарација сматра одавно затвореним.

Грчка је, после Пољске, друга земља у ЕУ која је отворила питање немачких репарација за штету нанету током Другог светског рата. Пољски парламент је крајем септембра донео резолуцију којом се од Немачке захтева да исплати ратну одштету у вредности од 1,3 билиона евра.

image
VV inauguration
banner