Свет

Премијер Аустралије упозорава: Прекид дијалога Кине и САД имао би разорне последице по свет

Аустралија настоји да стабилизује своје односе са Кином након трогодишњег замрзавања дипломатије и трговинских блокада које Пекинг сада ублажава. Ова земља је, иначе, највећи трговински партнер Аустралије
Премијер Аустралије упозорава: Прекид дијалога Кине и САД имао би разорне последице по светGetty © Lisa Maree Williams

Аустралијски премијер Ентони Албанезе позвао је данас на већи међусобни ангажман САД и Кине, уз оцену да би прекид дијалога између те две суперсиле могао имати разорне последице по свет. Како преноси Ројтерс, односи САД и Кине су на најнижој тачки у последњих неколико деценија из низа разлога, међу којима су и несугласице око суверенитета острва Тајван, сајбер-шпијунажа, као и територијални спорови у Јужном кинеском мору.

"Ако не смањите притиске на дијалог, увек постоји већи ризик да се он прелије у неповратну акцију и реакцију. Последице таквог слома, било око Тајвана или нечег другог, не би биле ограничене на велике силе или место њиховог сукоба, већ би биле разорне за цео свет", изјавио је Албанезе на отварању безбедносног самита у Сингапуру.

Он је рекао да подржава настојање америчког председника Џозефа Бајдена да отвори канале комуникације са Кином коју, притом, назива системским ривалом.

Албанезови коментари долазе у тренутку када Аустралија настоји да стабилизује своје односе са Кином након трогодишњег замрзавања дипломатије и трговинских блокада које Пекинг сада ублажава, наводи агенција, и додаје да је Кина највећи трговински партнер Аустралије.

''Имамо побољшане односе са Кином, желимо са њима да сарађујемо тамо где можемо'', рекао је Албанезе.

Аустралија ће потрошити 250 милијарди долара у наредне три деценије на програм нуклеарних подморница, што је део ширег безбедносног пакта са САД и Британијом познатог као АУКУС.

''У јачању одбрамбених способности наше нације, циљ Аустралије није да се припреми за рат, већ да га спречи путем одвраћања и изградње отпорности у региону'', рекао је Албанезе.

image