Свет

Сваки десети Француз се изјашњава као ЛГБТ

Удео припадника ЛГБТ+ популације варира међу генерацијама и географским подручјима: од просечних 18 одсто код генерације Зед, до три или 4 посто међу бејби бумерима; од 15 посто у Бразилу до четири одсто у Перу
Сваки десети Француз се изјашњава као ЛГБТwww.globallookpress.com © MAGO/Martin Müller

Сваки десети Француз се изјашњава као припадник ЛГБТ+ популације, док у генерацији Зед тај проценат иде до 19 одсто, преноси француска БФМ телевизија.

Поводом такозваног Месеца поноса, током којег се ЛГБТ+ особе спроводе различите активности, "Ипсос" је објавио резултате истраживања спроведеног у тридесет земаља. 

Подаци показују да се скоро петина популације рођене након 1997. године (генерација Зед) изјашњава као ЛГБТ+, од чега девет одсто спада у категорију лезбејке/хомосексуалци, бисексуалци, пансексуалци/омнисексуалци или асексуалци, а четири одсто у категорију трансродни, небинарни и родно неодређени. 

У свим испитаним земљама, просечан удео становништва које се изјашњава као ЛГБТ+ је девет одсто. Међутим, тај удео варира међу генерацијама и географским подручјима: од просечних 18 одсто код генерације Зед, до три или 4 посто међу бејби бумерима; од 15 посто у Бразилу до четири одсто у Перуу.

Истраживање се бавило и видљивошћу ЛГБТ+ особа. 

У просеку, у свим земљама где је спроведено истраживање 47 одсто испитаника познаје неког ко је лезбејка/хомосексуалац, 26 одсто зна неког бисексуалног, 13 одсто познаје трансродну особу у свом окружењу, а 12 одсто испитаника зна неког ко се изјашњава као небинаран или родно неодређен. 

"Видљивост ЛГБТ+ особа се, дакле, повећала у последње две године", наводи "Ипсос".

Истраживање се бавило и видљивошћу транс особа и трансфобије. У свих 30 земаља у просеку 67 одсто испитаника верује да су трансродне особе жртве дискриминације, у поређењу са 19 одсто који сматрају да трпе малу или никакву дискриминацију.

Скоро 76 одсто испитаника оцењује да трансродне особе треба да буду заштићене против дискриминације у области запошљавања, становања и приступа услугама. А чак 60 одсто наводи да трансродним адолесцентима треба да буде омогућено да промене пол, ако имају сагласност родитеља. 

image