Свет

"Росњефт": Одустајање од руског гаса може много да вас кошта

Директор нафтне компаније "Росњефт" Игор Сечин истакао је да одустајање ЕУ од руског гаса може пуно да кошта економију Европске Уније и да доведе 16 милиона људи у опасност од губитка посла
"Росњефт": Одустајање од руског гаса може много да вас коштаwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Директор руске нафтне компаније "Росњефт" Игор Сечин изјавио је данас да би план Европске уније да одустане од руског гаса могао да кошта економију ЕУ са 6,5 посто на 11,5 одсто у бруто домаћем производу (БДП) и да је 16 милиона људи у опасности од губитка посла.

Сечин је говорио на Евроазијском економском форуму у Верони и подсетио да су кључне области привреде Европске уније као што су металургија, хемијска, целулозна и папирна индустрија и пољопривреда, погођене енергетском кризом. Потенцијални пад у хемијској индустрији могао би да достигне 20-45 посто, док се страхује да ће производња металургије пасти за 30-60 одсто, наводивши да су то сектори који највише троше енергију.

Директор нафтне компаније истакао је да је увођење ограничења напад не само на основе тржишта, већ и на основе суверенитета. Идеја је заправо да се укину суверена права земаља на сопствене ресурсе, додајући да се никаква ограничења се не примењују на Сједињене Америчке Државе где су цене гаса пет до шест пута ниже него у Европској унији.

"Док Вашингтон одржава своју хегемонију по сваку цену, Европа трпи као главна жртва америчке политике јер је изгубила способност да прошири снабдевање енергијом", рекао је Сечин, позивајући се на планове западних званичника да наметну цену ограничење руске нафте и гаса.

Према његовим речима, брзина којом се у Европској унији реализују америчке апсурдне идеје је невероватна.

"Одустајање од руских угљоводоника и недостатак инвестиција у енергетски сектор доводе до несташице енергетских ресурса и повећања цена за њих, а подстиче инфлација у целом свету", појаснио је Сечин.

Он је додао да је притисак америчких санкција на енергетско тржиште достигао врхунац.

Директор нафтне компаније истакао је да је увођење ограничења напад не само на основе тржишта, већ и на основе суверенитета. Идеја је заправо да се укину суверена права земаља на сопствене ресурсе, додајући да се никаква ограничења се не примењују на Сједињене Америчке Државе где су цене гаса пет до шест пута ниже него у Европској Унији.

Шеф "Росњефта" је такође оценио да је бесмислена идеја о искључењу Русије из светске економије.

"Идеја о одсецању Русије из светске економије је апсурдна. Запад традиционално потцењује улогу руске економије у глобалној подели рада", рекао је он и подсетио да је проценат Русије у снабдевању света основним сировинама чак 15 одсто.

image