Свет

Бајден не намерава да се састане са Путином

Амерички председник не жели да се састане са руским колегом током предстојећег самита Г20, саопштено је из Беле куће
Бајден не намерава да се састане са Путиномwww.globallookpress.com

Амерички председник Џозеф Бајден не намерава да се састане са руским председником Владимиром Путином током самита Г20, саопштио је портпарол Беле куће Џон Кирби.

"Председник је рекао да нема намеру да седне са Владимиром Путином", рекао је Кирби.

У недавном разговору за Си-Ен-Ен, председник САД је, такође, поручио да не жели да се састане са руским колегом.

"Немам намеру да се састанем са њим, али уколико би он дошао на самит Г20 и рекао: Желим да причамо о пуштању Гринерове, састао бих се са њим", изјавио је Бајден.

Бритни Гринер је, иначе, америчка кошаркашица која је ухапшена на аеродрому у Русији због поседовања канабиса. Суд је пре три дана потврдио првобитну пресуду којом је двострука олимпијска шампионка проглашена кривом и прети јој казна од 10 година затвора.

Претходно је и "Политико" известио да Бајденова администрација ради на томе да се избегне састанак двојице председника, међутим Бела кућа негира такве наводе.

Двојица председника последњи пут су се састала у јуну прошле године у Женеви.

Током јучерашњег говора на дебатном форуму "Валдај", руски председник је изјавио да још није одлучио да ли ће присуствовати самиту Г20 следећег месеца у Индонезији.

Уколико не буде отпутовао на самит, Путин је додао да ће уместо њега отићи руска делегација на високом нивоу.

Иначе, самит Г20 заказан је за 15. и 16. новембар, а позван је и украјински председник. Влaдимир Зеленски је потврдио учешће, али још се не зна да ли ће састанку лично присуствовати или ће се укључити путем видео-линка.

image
VV inauguration
banner