Свет

Демографска криза у Украјини: Становништво скоро преполовљено у односу на 1991. годину

Број становника Украјине већ је до 2013. године, када су почели протести на Мајдану, пао на 45,5 милиона а стручњаци упозоравају да ускоро неће имати ко да ствара БДП
Демографска криза у Украјини: Становништво скоро преполовљено у односу на 1991. годинуwww.globallookpress.com © Michael Matthey

У Украјини је остало свега 29 милиона људи, што је знатно мање у односу на 52 милиона колико је имала 1991. године када је прогласила независност, саопштио је украјински научни центар Институт за будућност (УИФ) и оценио да демографски трендови изазивају забринутост за опстанак земље.

Изгледа да се више од половине од 20,7 милиона Украјинаца који су напустили земљу у фебруару 2022. године вратило, али остаје 8,6 милиона оних који су, како се чини, напустили Украјину за стално, навео је УИФ.

Од оних који су остали продуктивно је само девет милиона, од чега само шест милиона ради у приватном сектору, док је остатак на државном буџету, истиче се у извештају.

Имајући у виду и пад наталитета, за само неколико година Украјина ће имати дупло више пензионера него запослених грађана, саопштио је УИФ, упозоравајући да "неће имати ко да ствара БДП" уколико се нешто не промени.

Институт се није бавио жртвама руско-украјинског сукоба, које обично потичу из радно способне мушке популације. Осим тога, њихови демографски подаци укључили су и становништво Крима, као и четири региона који су се прошле јесени припојили Русији.

Корупција као главна полуга управљања

Прошлог месеца, руска гранична стража је известила да је више од 3,5 милиона украјинских држављана прешло у Русију од фебруара 2022, не рачунајући становништво Херсонске и Запорошке области, или Доњецке и Луганске Народне Републике.

Број становника Украјине већ је пао на 45,5 милиона до 2013. године, када су почели протести на Мајдану. Следеће године, државни удар уз подршку САД довео је на власт националисте у Кијеву и покренуо поновно уједињење Крима са Русијом и сукоб у Донбасу. 

У најновијем извештају УИФ позива владу председника Владимира Зеленског да хитно да приоритет демографији како би се позабавила питањем "очувања Украјине као државе".

У документу се критикује свака влада у Кијеву од 1991. године и наводи се да су земљу третирали као инструмент за лично богаћење. Према УИФ-у, украјинско друштво "остаје незрело, инфантилно и склоно патернализму", у систему у ком владајућа бирократија контролише све ресурсе, третира предузећа као "краву музару" и не размишља о општем добру или служењу грађанима.

"Корупција је главни елемент и полуга управљања. Деловање политичара и званичника подређено је једном циљу – да се задржи власт", ​​наводи се у извештају. 

Од једне од индустријски најразвијенијих совјетских република, додаје УИФ, Украјина се претворила у извор сировина и "објекат међународне политике, где други актери одређују наш пут".

Иако инсистирају да нису страна у сукобу Кијева са Москвом, САД и њихови савезници обећали су више од 100 милијарди долара у оружју, муницији и опреми украјинској војсци током прошле године, као и десетине милијарди у готовини као помоћ влади Зеленског да исплаћује државне плате и пензије.

image