Свет

Кинески МСП: Пекинг ће радити на стварању услова за постизање мира са Паризом

Кинески врховни дипломата Ванг Ји и саветник француског председника за спољну политику Емануел Бон сложили су се да треба "створити услове за почетак процеса политичког решавања" сукоба
Кинески МСП: Пекинг ће радити на стварању услова за постизање мира са Паризомwww.globallookpress.com © China's Ministry of Foreign Affa/XinHua

Из Пекинга је саопштено да је кинески врховни дипломата разговарао са француским дипломатом о раду на политичком решењу сукоба у Украјини.

Ванг Ји и саветник француског председника Емануела Макрона за спољну политику, Емануел Бон, сложили су се током разговора да треба "створити услове за за почетак процеса политичког решавања" сукоба, наводи се у саопштењу кинеског Министарства спољних послова, без прецизирања шта би то подразумевало.

Француско Министарство спољних послова на својој интернет страници није објавило извештај о разговору, преноси "Блумберг".

Макрон је раније задужио Бона да ради са Вангом на успостављању оквира који би могао да се користи као основа за будуће преговоре.

"Волстрит џорнал" је прошле недеље објавио да француски председник и његов украјински колега Владимир Зеленски, уз остале западне савезнике, планирају мировни скуп поводом којег су европски званичници наводно контактирали Бразил, Индију, Кину и друге незападне земље.

Један дипломата је под условом анонимности за кинески лист изјавио да представници Москве неће бити позвани, "али ће сви остали бити добродошли."

Кина је, са друге стране, објавила сопствени мировни план од 12 тачака, који је, упркос томе што су га САД и њихови НАТО савезници одбацили, изазвао позитивну реакцију у великом делу света, укључујући Русију.

Председник Бразила Лула да Силва је подржао план Пекинга, док је коалиција афричких лидера позвала Украјину да пристане на прекид ватре праћен мировним преговорима, што је Кијев одбио да уради осим ако се руске трупе не повуку изван граница са Руском Федерацијом, какве су биле пре ескалације сукоба.

Канцеларија јужноафричког председника Сирила Рамафосе потврдила је да је делегација од шест афричких председника спремна је за посету Русији и Украјини средином јуна како би изнела мировну иницијативу лидерима обе земље.

image