Свет

"Волстрит џорнал": Зеленски и Макрон планирају мировни скуп, али без Русије

Европски званичници наводно позвали Бразил, Индију, Кину, као и друге не-западне земље да учествују на скупу. Анонимни дипломатски извор америчког листа каже да представници Москве неће бити позвани, "али ће сви остали бити добродошли"
"Волстрит џорнал": Зеленски и Макрон планирају мировни скуп, али без Русијеwww.globallookpress.com © Press Office of Ukraine/ThePresidentialOfficeUkraine

Украјински председник Владимир Зеленски и његове западноевропске присталице намеравају да организују скуп за подршку мировном плану Кијева, али је један од услова да на њему не учествује Русија, објавио је у среду "Волстрит џорнал".

Украјински мировни предлог подразумева да се територије Херсона, Запорожја, Доњецке и Луганске Народне републике, а чији су се становници на референдумима прошле године великом већином одлучили за сједињење са Руском Федерацијом, врате у састав Украјине.

Исти захтев стоји и за Крим, који је такође својевољно приступио Русији 2014. године, након државног удара у Кијеву.

Француски председник Емануел Макрон понудио је да Париз буде домаћин овог скупа, док су исто понудиле и Данска и Шведска, пише амерички лист.

Иако о конкретној листи гостију нема речи, европски званичници су наводно ступили у контакт са Бразилом, Индијом, Кином и другим не-западним земљама, док је један дипломата под условом анонимности за "Волстрит џорнал" изјавио да представници Москве неће бити позвани, "али ће сви остали бити добродошли."

"Потребан нам је јединствен план одговорног цивилизованог света који заиста жели да живи у миру", рекао је шеф кабинета Зеленског Андреј Јермак за "Волстрит џорнал".

Русија сматра украјински мировни план неприхватљивим и мало је вероватно да ће било који скуп који не укључује представнике Москве допринети миру. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је прошле недеље да украјински план у суштини значи "капитулацију Русије."

Извори за "Волстрит џорнал" наводе да су званичници ЕУ свесни тога и да планирају да ублаже украјински план, не би ли га "учинили прихватљивијим" за незападне силе попут Бразила, Кине, Индије и Саудијске Арабије, ако не и саме Русије.

Јермак је признао да мировни процес "није могућ без целог света, укључујући лидере Глобалног југа." Украјински председник у последње време покушава успостављање дијалога са неким од водећих не-западних сила, а што укључује његово обраћање Арапској лиги у Саудијској Арабији раније овог месеца, као и разговоре са кинеским председником Си Ђинпингом месец дана раније.

Међутим, дипломатски напори Зеленског су се показали као не претерано дипломатски, имајући у виду да је оптужио земље-чланице Арапске лиге да су подлегле "руском утицају", пре него што је прескочио састанак са председником Бразила Лузиом Ињасиом Лулом да Силвом на скупу Г7 у Јапану.

Саветник украјинског председника Михаило Подољак је исто тако прошлог месеца од Пекинга затражио да се определи за Украјину и Запад, или да "изгуби утицај" у светским односима.

Кина је, са друге стране, објавила сопствени мировни план од 12 тачака, који је, упркос томе што су га САД и њихови НАТО савезници одбацили, изазвао позитивну реакцију у великом делу света, укључујући Русију.

Лула је подржао план Пекинга, док је коалиција афричких лидера позвала Украјину да пристане на прекид ватре праћен мировним преговорима, што је Кијев одбио да уради осим ако се руске трупе не повуку изван граница са Руском Федерацијом, какве су биле пре ескалације сукоба.

image