Свет

Руски и кинески борбени авиони летели у заједничкој патроли током америчких војних вежби

Патрола је део годишњег плана сарадње двеју војски, саопштило је кинеско министарство одбране
Руски и кинески борбени авиони летели у заједничкој патроли током америчких војних вежбиwww.globallookpress.com © Xinhua

Ваздушне снаге Руске Федерације и кинеско ратно ваздухопловство извршиле су заједничку ваздушну патролу изнад Јапанског и Источног кинеског мора, по шести пут од 2019. године, у тренутку одржавања већих војних маневара САД и њихових савезника у Азијско-Пацифичком региону.

Патрола је део годишњег плана сарадње двеју војски, саопштило је данас кинеско министарство одбране, преноси Ројтес.

Од прошле недеље, обалске страже САД, Јапана и Филипина одржавају прву трилатералну поморску вежбу у Јужном кинеском мору.

Приликом последње заједничке ваздушне патроле Кине и Русије, у новембру, Јужна Кореја је подигла борбене авионе након што су кинески бомбардери Х-6К и руски бомбардери ТУ-95, као и авиони СУ-35, ушли у њену зону противваздушне одбране.

Јапан је тада такође подигао авионе након што су кинески бомбардери и два руска дрона надлетали Јапанско море у његовој зони противваздушне одбране, што је област у којој државе захтевају да стране летелице предузму посебне кораке да би се идентификовале, наводи Ројтерс.

Заједничке ваздушне патроле, резултат су дугог ширења билатералних веза између Русије и Кине.

image