Свет

Бајден и Сунак усвојили "Атланску декларацију": Тврде да деле иста уверења

Британски премијер тврди да је свет "безбедније и далеко просперитетније место" када Лондон и Вашингтон делују заједно
Бајден и Сунак усвојили "Атланску декларацију": Тврде да деле иста уверења© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Премијер Велике Британије Риши Сунак и председник САД Џозеф Бајден усвојили су данас "Атлантску декларацију" о економском партнерству две земље.

Декларација подразумева да ће Вашингтон и Лондон "успоставити нови приступ" који ће им омогућити да се "крећу брже и сарађују дубље", преноси Би-Би-Си.

Додаје се да је један од главних циљева партнерства решавање рањивости у критичним ланцима снабдевања.

Између осталог, Лондон и Вашингтон ће подржати индустрију чисте енергије, а декларацијом је и најављен међународни самит о безбедности вештачке интелигенције (АИ) који ће ове године бити одржан у Великој Британије.

Земље ће унапредити сарадњу како би зауставиле "противнике" да развијају и користе технологије које могу да им нашкоде, а радиће и на учвршћивању лидерства у кључним будућим технологијама - АИ, 5Г и 6Г, као и у инжењерској биологији.

На заједничкој конференцији за медије у Белој кући, Сунак је рекао да ће САД и Велика Британија наставити да "воде свет ка већем миру и просперитету".

Премијер Велике Британије тврди да је савезништво две државе јако и да деле иста уверења. Поручио је да је свет "безбедније и далеко просперитетније место" када Лондон и Вашингтон делују заједно.

Амерички председник је додао да за САД не постоји ближа земља од Велике Британије.