Свет

Мађарска: Кијев напада наш суверенитет, нећемо дозволити

Украјина, која тежи да постане чланица НАТО-а и ЕУ, се усуђује да напада енергетску безбедност једне од чланица ових асоцијација, приметио је мађарски дипломата
Мађарска: Кијев напада наш суверенитет, нећемо дозволитиwww.globallookpress.com © McPHOTO/A. Kohlrusch via www.ima

Жељу Украјине да спречи изградњу нових блокова нуклеарне електране "Пакш" Мађарска види као напад на њен суверенитет и енергетску безбедност, написао је на друштвеним мрежама државни секретар мађарског Министарства спољних послова за билатералне односе Тамаш Менцер.

Раније је премијер Украјине Денис Шмигал позвао Европску комисију да блокира наставак изградње НЕ "Пакш", преносе "РИА Новости".

"Пакш 2 је главни услов за одржавање енергетске безбедности земље и програма смањења комуналних трошкова. Снабдевање енергијом је национална надлежност, односно питање суверенитета. Свако ко напада нашу енергетску безбедност напада наш суверенитет", написао је Менцер.

Украјина, која тежи да постане чланица НАТО-а и ЕУ, усуђује се да напада енергетску безбедност једне од чланица ових асоцијација, приметио је он.

"Неприхватљиво је и шокантно да Украјина напада енергетску безбедност Мађарске, жели да угрози снабдевање мађарског народа енергијом, док Мађарска спроводи највећу хуманитарну акцију у својој историји,помажемо Украјини свим могућим хуманитарним средствима, већ смо угостили више од милион Украјинаца", додао је Менцер. Шмигал је изабрао посебан начин да се захвали, додао је.

"Ми то никоме нећемо дозволити, па ни њему. Заштитићемо енергетску безбедност Мађарске од свих напада и притисака" закључио је Менцер.

Једина нуклеарна електрана у Мађарској, Пакш, налази се 100 километара од Будимпеште и пет од истоименог града. Станица производи скоро половину електричне енергије у земљи, а два нова блока ће удвостручити производњу.

Почетак изградње петог и шестог блока НЕ ​​Пакш 2 очекује се на јесен. Европска комисија је крајем маја одобрила измене руско-мађарских уговора, иако је изразила мишљење да овај пројекат не доприноси смањењу енергетске зависности од Русије, а подсетила је и на потребу поштовања политике санкција. Мађарска је више пута наглашавала да ће блокирати све иницијативе Европске уније које би ограничиле сарадњу са Русијом у нуклеарној индустрији.

Према уговору потписаном 2014. године са Русијом, Мађарска намерава да прошири електрану Пакш са два реактора руске производње од којих је сваки капацитета по 1,2 гигавата.

image
VV inauguration
banner