Свет

Сијарто: Никакве санкције руској нуклеарној енергији не долазе у обзир

Колеге са Балтика су рекле, хајде да видимо да ли можемо да уведемо неке санкције руској нуклеарној енергији - не, не можете, чак ни делимичне, рекао је шеф мађарске дипломатије
Сијарто: Никакве санкције руској нуклеарној енергији не долазе у обзирwww.globallookpress.com © Serhii Hudak/Keystone Press Agency

Мађарска не пристаје ни на делимично увођење санкција руској нуклеарној енергији, како то предлажу балтичке земље, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

"Ако би се донела одлука о санкцијама у нуклеарној сфери, то би значило да би сигурност снабдевања енергијом једне земље чланице ЕУ, Мађарске, постала сасвим немогућа у наредном периоду. Колеге са Балтика су рекле, хајде да видимо да ли можемо да уведемо неке санкције руској нуклеарној енергији - не, не можете. Не можете ни делимичне", рекао је Сијарто. 

Према његовим речима, "сасвим је јасно да ће се у овом случају свако ко жели да угрози снабдевање Мађарске енергентима наћи у ситуацији коју ће гледати да искористи".

Сијарто је подсетио да немачка влада не издаје дозволу компанији "Сименс" за набавку опреме за изградњу нуклеарне електране "Пакс-2" , иако против руске нуклеарне енергије нису уведене никакве санкције.

Претходно је шеф литванске дипломатије Габријелијус Ландсбергис предложио постепено увођење санкција руској државној корпорацији Росатом или увођење санкција Русији у области нуклеарне енергије, али да се дају две године за завршетак уговора, укључујући изградњу нових јединице нуклеарне електране "Пакс" у Мађарској.

Испоруке оружја Кијеву продужавају сукоб у Украјини

Мађарска је једина у Савету министара спољних послова земаља ЕУ која се успротивила испоруци оружја Кијеву, јер се тиме продужава сукоб, док су друге земље тражиле да се још брже шаље више оружја, навео је Сијарто.

"Што се тиче испоруке наоружања, на данашњем састанку нисам чуо ниједну изјаву против испоруке оружја  Украјини, већ су сви позивали да се убрза, повећа обим испоруке и финансирање, нажалост. Као оправдање навели су да још нисмо послали довољно оружја и муниције. Овде смо ми, Мађари, у апсолутној мањини када кажемо да снабдевање оружјем само продужава рат", нагласио је.

Подсетимо, Сијарто је и раније изјавио да та земља неће подржати санкције које ограничавају сарадњу са Русијом у области нуклеарне енергије.

Без нуклеарне електране 'Пакс' биће немогуће обезбедити тренутно снабдевање Мађарске енергијом, као што без изградње нових блокова ове нуклеарке неће бити могуће гарантовати сигурност снабдевања Мађарске у наредним деценијама. Сасвим је очигледно да Мађарска неће подржати никакве санкције које би на било који начин ограничиле сарадњу са Русијом у области нуклеарне енергије", рекао је Сијарто.

Од почетка сукоба, Мађарска се доследно противила санкцијама руским енергетским ресурсима и испоруци оружја Украјини. У марту 2022. године, мађарски парламент је донео уредбу о забрани испоруке оружја Украјини са територије земље. 

Сијарто је објаснио да Будимпешта настоји да обезбеди територију Закарпатја, где живе етнички Мађари, јер би снабдевање оружјем преко њене територије постало легитиман војни циљ. Руководство земље је више пута наглашавало да се "Мађарска залаже за рани почетак мировних преговора".

image