Свет

Имран Кан тврди да су САД допринеле његовом свргавању након споразума са Русијом

Имран Кан је изјавио да је након састанка пакистанских и америчких дипломата почетком марта 2022. године обавештен да ће, уколико не буде смењен са места премијера, бити "последица"
Имран Кан тврди да су САД допринеле његовом свргавању након споразума са РусијомGetty © Stephanie Keith/Getty Images

Бивши пакистански премијер Имран Кан, који је ухапшен прошлог месеца под оптужбом за корупцију, изјавио је да су Сједињене Државе прошле године вршиле дипломатски притисак како би га уклониле са функције.

Кан је у интервјуу за "Њузвик" изјавио да је посетио Русију истог дана када је Москва покренула Специјалну војну операцију у Украјини и да је одбио да осуди руску кампању како не би угрозио трговинске споразуме, иако наводи да се не слаже са мотивима Москве за интервенцију.

САД су хтеле да "осуде Русију преко Уједињених нација", рекао је Кан, напоменувши да је његова влада постигла договор о увозу "јефтине нафте" и пшенице са Москвом, запитавши се какав би утицај осуда руске војне операције имала на његов народ.

Кан је додао да је након састанка пакистанских и америчких дипломата почетком марта 2022. године обавештен да ће, уколико не буде смењен са места премијера, бити "последица".

"Следећег дана, у Народној скупштини се одиграва гласање о неповерењу", рекао је Кан, додавши да се дан пре тога могло видети како се "америчка амбасада састаје са нашим парламентарцима, посланицима из задњих клупа."

Бивши премијер Пакистана рекао је да не разуме зашто би се САД "противиле споразуму."

Са друге стране, из Вашингтона је поручено да "нема истине" у Кановим поновљеним тврдњама о наводној завери протв њега коју су подржале САД.

Против Имрана Кана је поднесен низ оптужби, од корупције до побуне, откако је збачен са власти прошлог априла након што је за њега изгласано неповерење. Кан је негирао све оптужбе.

Бивши премијер је претходо оптужио, како је рекао, "недемократског" шефа пакистанске војске да стоји иза његовог хапшења у мају, што је навело његове присталице да изађу на масовне протесте. Кан се такође терети да је продавао политички утицај за новац током свог мандата.

Оптужбе против Кана узбуркале су веђ нестабилну политичу ситуацију у Пакистану, који се бори са растућим ценама хране, продуженом економском кризом и екстремистичким насиљем. Разговори са Међународним монетарним фондом (ММФ) о економском спасавању такође су стагнирали усред политичких превирања.

Пакистанска полиција је раније ове недеље именовала Кана у вези са случајем против неидентификованих наоружаних нападача, након убиства адвоката који је истраживао оптужбе за побуну подигнутих против бившег премијера.

image