Свет

Немири у Пакистану: Војска размештена после хапшења Имрана Кана, приведени и чланови Канове партије

У масовним протестима који су уследили након хапшења бившег премијера Пакистана погинуло је осморо и повређено 290 људи, док је скоро 2.000 појединаца приведено широм земље, преносе медији
Немири у Пакистану: Војска размештена после хапшења Имрана Кана, приведени и чланови Канове партијеwww.globallookpress.com © PPI/Keystone Press Agency

Пакистанске власти привеле су неколико високо позиционираних чланова странке бившег премијера Имрана Кана, након што је влада те земље позвала војску да помогне у сузбијању масовних и смртоносних протеста који су уследили након хапшења бившег премијера.

У протестима је погинуло осморо људи, док је 290 повређено, преноси "Дун". Према писању листа, скоро 2.000 људи је приведено широм земље.

Најмање три лидера Канове партије су до сада ухапшена, преноси Ројтерс. Око 80 припадника Канове странке такође је ухапшено у југозападном граду Кети, саопштила је полиција.

Пакистанска агенција за борбу против корупције ухапсила је бившег премијера у уторак током његовог саслушања у суду у Исламабаду, где се појавио због оптужби за више случајева корупције. Након хапшења, Канова странка је позвала на протесте широм земље, пренела je британска агенција.

Након што је Кан ухапшен, демонстранти су упадали у војне зграде, опљачкали резиденцију високог војног генерала у источном граду Лахореу и запалили државне зграде и имовину на другим местима.

Федерална влада Пакистана је у среду одобрила размештање трупа зарад успостављања у две од четири пакистанске провинције, Пенџабу и Хајбер-Пахтунхви, као и у главном граду Исламабаду.

"Народ Пакистана никада није видео овакве призоре", рекао је премијер Шехбаз Шариф у обраћању нацији након састанка кабинета, истакавши да су "чак и пацијенти извођени из кола хитне помоћи, а возила паљена", преноси АП.

Власти су у четвртак ујутро ухапсиле Шаха Махмуда Курешија, бившег министра спољних послова и потпредседника Канове странке Терек-е-Инсаф (ПТИ), наводи се у саопштењу на његовом Твитер профилу.

Још два висока челника странке, Асад Умар и Фавад Чодри, ухапшени су у среду. Чодри је ухапшен испред Врховног суда неколико минута, након што је разговарао са новинарима. Странка је оспорила Каново хапшење пред врховним судом, наводи британска агенција.

Пакистански суд је у среду оптужио Кана у неповезаном случају за незакониту продају државних поклона током свог премијерског мандата између 2018. и 2022. године.

Случајеви корупције против Кана су два од више од 100 оптужби, које су подигнуте против бившег премијера, након што је он смењен с власти после парламентарног гласања о неповерењу у априлу 2022. године.

Кан је ухапшен дан након што га је војска Пакистана прекорила због тврдњи да је један високи официр покушао да организује његово убиство, док је Кан уједно оптужио бившег начелника оружаних снага да стоји иза његовог уклањања са власти прошле године.

Војска Пакистана је демантовала Канове тврдње, пише Ројтерс.

image