Свет

Експедиције на Амазону и Нилу: Да ли ће коначно бити утврђено која је река најдужа на свету?

Једну од највећих географских мистерија покушаће да реши истраживачка мисија која ће следећег пролећа кренути да истражи ток Амазона
Експедиције на Амазону и Нилу: Да ли ће коначно бити утврђено која је река најдужа на свету?www.globallookpress.com © Tino Plunert/ZB

Највиши планински врх је Монт Еверест, највећи океан Пацифик, а најоотровнија змија је копнени тајпан. Која је, међутим, најдужа река на свету?

Према Гинисовој књизи рекорда, енциклопедији Британика и америчкој влади, та титула припада Нилу. "Википедија" на португалском језику и образовни сајт "Бразил скул", ипак немају сумње да је од Нила дужи Амазон.

"Нил је дефинитивно дужи од Амазона", тврди сер Кристофер Ондатаж, енглеско-канадски авантуриста који је путовао до, како каже, далеког извора реке. 

"Амазон је дужи од Нила", једнако је уверен бивши директор Бразилског института за географију и статистику Гвидо Гели.

Наизглед нерешива свађа могла би ускоро да буде решена, јер, како пише "Вашингтон пост", тим међународних истраживача следећег пролећа креће у експедицију дуж Амазона како би ставио тачку на овај спор.

Храбри истраживачи упутиће се у најудаљеније крајеве перуанских Анда, у којима по свему судећи извире Амазон. Током седмомесечне мисије они ће мапирати и мерити читав ток реке до њеног ушћа у Атлантски океан.

А ако све прође како треба, следеће одредиште је путовање Нилом. Јер, ко зна да ли је и дужина те афричке реке исправно измерена.

Године 1846, према атласу "Мапе корисног знања", Амазон је био најдужи водени ток на свету дужином од 5.149,9 километара, а Нил је имао 4.425,6 километара. Недавно, бразилски истраживачи навели су да је Амазон заправо 1609 километара дужи, као и да је 140 километара дужи од Нила. Амерички Геолошки завод мисли другачије- Амазон је око 212 километара краћи од Нила.

Зашто је, међутим, питање најдуже реке остало једна од последњих географских мистерија?

Сама природа потрудила се да одговор буде компликован, јер реке стално мењају своје токове, поплаве спирају њихове меандре, обале се мењају, а људском руком ископани канали скрећу им путеве.

Отворено је питање и где заправо почиње река- да ли је то можда њен најудаљенији извор, или онај део на коме река заправо постаје река. 

Вековима су људи веровали да је извор Амазона река Марањон у северном Перуу, а онда су истраживачи доказали да је праћење друге удаљене притоке, реке Апуримак, довело до још удаљенијег извора. Експедиција из 1971. коју је предводио амерички истраживач Лорен Мекинтајер пратила је реку до далеког потока у Андима и ту крунисала извориште Амазона.

Али, пре једне деценије, неуронаучник Џејмс Контос чија је страст била кајак, гледао је мапе Анда и усредсредио се на трећу притоку, реку Мантаро, за коју се чинило да се увија даље од Апуримака. Зато је кренуо са џи-пи-есом, планинарским књигама и кајаком да сазна да ли су карте тачне. И успео је, пронашао је нови најудаљенији извор. Али други истраживачи су одмах покушали да га дискредитују, будући да је дуж Манатра изграђена брана која током сушне сезоне скрене довољно воде да се корито ове притоке испразни. Други су ипак сматрали да  сезоналност реке узрокована људском интервенцијом не би требало да буде важна.

Расправа око Амазона тако је почела да наликује свађи око извора Нила.

Средином 1850-их, истраживач по имену Џек Спек тврдио да је пронашао извор реке: језеро Викторија. Ни до данас то није општеприхваћен одговор, а тренутно чак три различите државе - Уганда, Бурунди и Руанда - својатају извор Нила.

Исто је компликовано одговорити и на енигму-шта је то ушће.

Док Нил вијуга на север, уливајући се у Египат и даље у Средоземно море, не оставља нам много отворених питања, иако је са Амазоном много компликованије- већина воде те реке иде ка северу, најкраћим путем до мора, али део реке ипак одлази ка југу, започињући дуг, заобилазни пут до Атлантика.

Пред истраживачима који ће се упутити ка Андима обиман је и тежак посао- они треба да документују читав Амазон, његову географију и биодиверзитет. Исто тако, једна од главних мисија им је и да преживе.

"Трговци дрогом користе Амазон као руту за кријумчарење. Секције су прожете речним пиратима. У 2018, шест мушкараца оптужено је за убиство британске кануисткиње Еме Келти, која је сексуално нападнута и убијена на пола пута током самосталног путовања дуж реке", набраја "Вашингтон пост" све опасности које очекују тим авантуриста.

image