Свет

Подигнута оптужница против осумњиченог са цурење докумената из Пентагона

Против њега је поднета оптужница у шест тачака у складу са Законом о шпијунажи, за сваку од њих прети до 10 година затвора
Подигнута оптужница против осумњиченог са цурење докумената из Пентагона© Tanjug/Margaret Small via AP

Федерална велика порота је подигла оптужницу против припадника Националне гарде америчког ваздухопловства Џека Тешеире (21) због објављивања поверљивих војних докумената на интернету, саопштило је Министарство правде САД.

Тешеира је оптужен по шест тачака за намерно задржавање и преношење поверљивих информација у вези са националном одбраном, додали су из министарства, преноси Ројтерс.

Свака тачка из оптужнице може да носи казну до 10 година затвора, до три године условне казне и новчану казну до 250.000 долара, пише у саопштењу Министарства правде.

Тешеира је ухапшен у априлу, након што је наводно поделио тајне документе на апликацији за дописивање "Дискорд", што је покренуло дебату о томе како је толико ниско рангирани војник дошао у посед те количине докумената, наводи Ројтерс.

Двоје официра у његовој јединици је суспендовано након његовог хапшења, подсећа британска агенција.

Објављивање докумената на платформи "Дискорд" представља најозбиљније цурење поверљивих информација у САД од када се више од 700.000 докумената, видео-записа и дипломатских депеша појавили на сајту Викиликс Џулијана Асанжа 2010. године.

Процурили документи садржали су много класификованих информација о америчким савезницима и ривалима, укључујући и осетљиве податке о стању украјинске војске.

Председник САД Џозеф Бајден је наредио спровођење истраге о томе како је Тешеира дошао до тих података.

Некадашњи амерички војник оптужен је, у складу са Законом о шпијунажи, за противзаконито умножавање и слање поверљивог материјала у сфери одбране, као и за противзаконито премештање поверљивих докумената на неовлашћену локацију.

image