Свет

Сатанисти поручују: Промена пола је верско право, боримо се против кршења телесне аутономије

Сатанисти понудили своје представнике као вештаке пред судом
Сатанисти поручују: Промена пола је верско право, боримо се против кршења телесне аутономијеGetty © Spencer Platt / Staff

Сатанистички храм (ТСТ), група активиста из САД која се представља као верска организација, понудила је да њени "свештеници" сведоче у име транс чланова ТСТ-а да су процедуре промене пола део основних начела сатанизма.

Понуда, објављена на друштвеним мрежама "посебно је прилагођена транс члановима ТСТ-а који се суочавају са кршењем своје телесне аутономије од стране владиних власти на локалном, државном или савезном нивоу", наводе из ТСТ-а.

Транс права су постала актуелно политичко питање у САД, са конзервативним политичарима који се залажу за строга ограничења у неким областима. У априлу је Представнички дом под контролом републиканаца усвојио закон којим се забрањује трансродним женама и девојкама да се такмиче у женским школским спортовима. Либерални противници такву политику називају трансфобичном.

Храм тврди да има преко 700.000 чланова широм света и наводи пуну личну контролу над нечијим телом као једно од својих седам начела. Организација наводи да промовише слободу појединца, секуларизам и разум.

image
VV inauguration
banner