Свет

Преминуо Данијел Елсберг, "отац" узбуњивача и човек који је одао документа из Пентагона медијима

Аналитичар који је медијима доставио студије које показују да је америчка влада знала да је неће победити у рату у Вијетнаму, постао је активиста и писац
Преминуо Данијел Елсберг, "отац" узбуњивача и човек који је одао документа из Пентагона медијимаGetty © Neilson Barnard / Stringer

Данијел Елсберг, аналитичар америчке владе и први познати узбуњивач, преминуо је данас од рака панкреаса. Елсберг је титулу "оца" узбуњивача добио када је одао документа Пентагона "Њујорк тајмсу" 1971. године

Документи Пентагона покривали су америчку политику у Вијетнаму између 1945. и 1967. и показали да су узастопне администрације биле свесне да САД не могу да победе у том рату.

До краја рата 1975. године, више од 58.000 Американаца је погинуло, а 304.000 је рањено. Скоро 250.000 војника јужног Вијетнама је убијено, као и око милион северновијетнамских војника и герилаца из Вијетконга и више од 2 милиона цивила у северном и јужном Вијетнаму, Лаосу и Камбоџи.

Документи Пентагона изазвали су сензацију 1971. године, када су објављени - најпре у "Њујорк тајмсу" а онда и "Вашингтон посту", а Врховни суд је одбацио жалбу Никсонове администрације да је њиховим објављивањем угрожена национална безбедност.

Године 2017. прича о документима из Пентагона поново је испричана у филму "Пост", номинованом за Оскара у режији Стивена Спилберга у којем је Елсберга тумачио британски глумац Метју Рис.

У исто време, Елсберг је планирао још веће откриће - неколико хиљада страница, које никад нису пуштене у јавност, а садржале су наводне планове Вашингтона за нуклеарни рат са Совјетским Савезом и Кином, пренео је "Њујоркер".

Елсберг је служио у маринцима 1950-их, али је отишао у Вијетнам средином 1960-их као цивилни аналитичар за министарство одбране, водећи студију војних тактика против побуњеника. Када је медијима проследио документа Пентагона, радио је за РАНД корпорацију блиску Пентагону.

Године 1973. Елсбергу је суђено. Оптужбе за шпијунажу, заверу и крађу државне имовине, што је значило могућу казну од 115 година, одбачене су због грубог понашања владе, укључујући провалу у канцеларију Елсберговог психијатра.

Након завршетка рата у Вијетнаму постао је, према сопственом опису, "предавач, научник, писац и активиста који говори о опасностима нуклеарне ере, погрешним интервенцијама САД и хитној потреби за патриотским узбуњивањем!.

Елсберг је сарађивао са бројним медијским кућама и објавио четири књихе. Последњих година је јавно подржао Челси Менинг, америчког војника који је процурио записе о ратовима у Ираку и Авганистану, и Едварда Сноудена, који је објавио записе о надзору Агенције за националну безбедност.

image