Свет

Кина: Не треба Асанж да буде на оптуженичкој клупи, већ Америка

Не треба да се суди оснивачу "Викиликса" који је разоткрио истину, већ хакерској империји која шпијунира и краде тајне из свих земаља и свим силама покушава да сакрије своје злочине, казао је кинески дипломата
Кина: Не треба Асанж да буде на оптуженичкој клупи, већ Америка© Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин поручио је да не би требало да се суди Џулијану Асанжу, већ "хакерској империји која покушава да сакрије своје злочине", преносе "РИА Новости".

"Не треба да се суди Асанжу који је разоткрио истину, већ хакерској империји која шпијунира и краде тајне из свих земаља и свим силама покушава да сакрије своје злочине", рекао је Ванг Венбин.

Званичници кинеског министарства спољних послова су и раније више пута САД називали "хакерском империјом".

Раније је и бразилски председник Лула да Силва позвао све да стану у одбрану оснивача "Викиликса", који чека да га испоруче Сједињеним Државама, где ће одговарати за шпијунажу.

Асанж ће из британског затвора да поднесе нову жалбу Високом суду у Лондону, казала је његова супруга Стела Асанж надајући се да њен муж неће бити изручен САД.

Међутим, међународна организација Репортери без граница саопштила је крајем прошле недеље да је његова претходна жалба одбијена 6. јуна по свим тачкама. Тако ће подношење нове жалбе бити "последњи корак на судовима у Великој Британији", будући да ће даљи поступак бити могућ само у Европском суду за људска права, наводи се у саопштењу те организације.

Асанжу прети 175 година затвора у САД под оптужбом да је открио највећи корпус поверљивих информација у историји земље.

image