Свет

Опроштајни интервју Данијела Елсберга: Америка води "прикривену империју", Путин натеран на рат

Амерички избори се у области спољне и одбрамбене политике, као и у области продаје наоружања, своде на то ко ће управљати империјом, поручио познати узбуњивач
Опроштајни интервју Данијела Елсберга: Америка води "прикривену империју", Путин натеран на ратwww.globallookpress.com © Britta Pedersen

Америка и даље широм света представља "прикривену империју" оличену у НАТО-у, рекао је за "Политико" легендарни амерички узбуњивач Данијел Елсберг, у свом вероватно последњем интервју.

Он је додао да је Вашингтон "испровоцирао руског председника Владимира Путина да започне рат" ширењем свог утицаја на исток, да су утицајни амерички медији често саучесници у прикривању државних тајни, као и да је "идеја да су Американци икада били добри момци погрешна".

"Ја мислим да је само мали део Американаца свестан какав је наш утицај на некадашњи колонијални свет", рекао је он.

"Краљ Чарлс III више није император, али како ја то разумем, у пракси је то Џо Бајден", сматра познати узбуњивач.

Он наводи да већина Американаца не зна ни за један, а камоли за више случајева државних удара иза којих стоје Сједињене Америчке Државе. Иран, Гватемала, Индонезија, Хондурас, Доминиканска Република, Бразил и Чиле су само неки од њих, набројао је он.

На коментар новинара "Политика" да су "то све биле политике из Хладног рата" и питање да ли сматра да се не што променило, Елсберг каже да не верује у то.

"Демократе су по том питању једнако бесрамне као и републиканци", каже он. "Наши избори се у области спољне и одбрамбене политике, као и у области продаје наоружања, своде на то ко ће управљати империјом", рекао је он.

Деведесетдвогодишњи Данијел Елсберг важи за једног од најпознатијих узбуњивача у америчкој историји. Он је постао познат 1971. године, када је објавио тзв. "Документе из Пентагона", у којима је откривено да су амерички политичари "систематски лагали, како у јавности, тако и пред Конгресом" о ситуацији у Вијетнаму. 

Елсберг је тада оптужен за заверу, шпијунажу и крађу тајних докумената, али је ослобођен након откривања афере "Вотергејт" 1973. године. Он тренутно болује од рата панкреаса, па се претпоставља да ће ово би његов последњи интервју.

image