Свет

Нови разлог за страх: У Великој Британији се очекује хладнија зима него иначе

Ниже температуре би могле да доведу до рестрикција струје и грејања
Нови разлог за страх: У Великој Британији се очекује хладнија зима него иначеwww.globallookpress.com © dpa/Friso Gentsch

Великој Британији предстоји хладнија зима у односу на претходне године, што би могло да доведе до веће употребе енергената за грејање, пише "Блумберг".

"Постоји 25 одсто шанси да зима буде хладна, 60 одсто да буде близу просечне и 15 одсто да ће бити блага", наводи се у прогнози "Мет офиса" и додаје да је вероватноћа за хладнији тромесечни период нешто већа од нормалне.

Време брзо постаје озбиљан фактор јер је необично топао октобар потражњу за гасом широм Европе држао под контролом, а почетак грејне сезоне је померен, што је омогућило да се више гаса допреми у складишта, наводи "Блумберг".

Из компаније "Национална мрежа" већ неко време упозоравају да би Британци могли да се суоче са искључењима струје у најхладнијим зимским месецима, те да би могле да буду уведене рестрикције између 16 и 19 часова у најмрачнијим вечерима у јануару и фебруару.

Као додатни проблем наведен је ветар јер, ако удари не буду довољни јаки, турбине неће моћи да буду покренуте, а увоз електричне енергије преко подморских каблова из земаља попут Француске, Белгије и Холандије, такође би могао да буде ограничен.

И поред ограничења трошкова енергије, британски медији су раније објавили да је око два милиона домаћинстава у дуговима због рачуна за струју, док је нешто мање од два милиона њих каснило са плаћањем рачуна за гас.

Рачуни и за струју и гас у Великој Британији порасли су за скоро две трећине од краја 2020. године.

image