Свет

Блинкен у Пекингу, а премијер Ли у Немачкој и Француској: "Кина и Европа за мултиполарни свет"

Посета премијера Кине допринеће стабилности кинеско-европских веза, али и опоравку глобалне привреде док свет тресе украјинска криза и када унилатеризам и хегемонија САД угрожавају тренд мултиполаризације
Блинкен у Пекингу, а премијер Ли у Немачкој и Француској: "Кина и Европа за мултиполарни свет"© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

За прво инострано путовање премијер Кине Ли Ћијанг одабрао је Немачку и Француску, водеће чланице Европске уније, што значи да придаје велики значај билатералним односима с овим државама, као и стратешким везама Кине и ЕУ, пише "Глобал тајмс", лист близак Комунистичкој партији Кине, и констатује да је у исто време у Пекинг стигао државни секретар САД Ентони Блинкен.

Аналитичари предвиђају да ће Лијева посета допринети стабилности кинеско-европских веза, али и опоравку глобалне привреде док свет тресе украјинска криза и када унилатеризам и хегемонија САД угрожавају тренд мултиполаризације.

Под утицајем два фактора – конфронтације Русије и Запада око Украјине и такмичења великих сила које су покренуле САД против Кине – земље Европске уније, пре свега њене водеће чланице, треба да пронађу моделе сарадње с највећом азијском државом не би ли изашле из ћорсокака украјинске кризе и повратиле мир и стабилност на Старом континенту, као и да се изборе с америчким малтретирањем које има за циљ да подрива економски потенцијал Уније, истичу стручњаци за "Глобал тајмс".

Кина такође треба да осигура да ЕУ остане неутрална о питањима суштински значајним за њу и да тражи више сарадње с европским државама, посебно у областима као што су наука и технологија, економија и трговина, а како би смањила притисак Сједињених Држава.

"Све поменуто значи да Кина и водеће силе ЕУ деле обимне и конкретне заједничке интересе и бриге, што може бити чврст темељ за даљи развој односа Кине с Француском, Немачком и ЕУ", истакао је истраживач на Кинеском институту Универзитета Фудан Сонг Луженг.

За мултиполарни свет

Имајући у виду руско-украјински сукоб, Париз и Берлин сматрају да немају довољно утицаја да се самостално носе с притисцима из Вашингтона, тако да и Француска и Немачка желе да продубе сарадњу с Кином како би заједнички подстакли мултиполаризацију светског поретка, приметио је Сонг.

Пошто је Француска почела да позива на стратешку аутономију након посете председника Емануела Макрона Кини у априлу, Немачка је такође нагласила важност мултиполарног светског поретка – канцелар Олаф Шолц је констатовао да свет све више постаје мултиполаран и да Европа треба да умножава глобалну сарадњу под једнаким условима.

"Глобал тајмс" указује и на конкретне напоре Париза у промовисању мултиполарности. Наиме, Француска ће 22. и 23. јуна бити домаћин Самита за нови глобални финансијски пакт, којем ће присуствовати и Ли, али и бројни светски званичници укључујући и лидере афричких земаља. На дневном реду биће климатске промене, енергенти, здравље, економска криза.

Што се тиче разговора између Кине и Немачке, очекује се да ће се бавити и кризом у Украјини и таласом помирења на Блиском истоку, сматра Ли Чао с Кинеских института за савремене међународне односе, те додаје да су економска и трговинска сарадња увек биле стуб њихових билатералних односа.

Немачка је иначе пре неколико дана представила безбедносну стратегију у којој се користи снажна реторика против Кине, али се и залаже за сарадњу и наглашава да Немачка не тражи раздвајање од Кине. Дакле, Берлин је прагматичан и опрезан чак и кад је под притиском САД, а кинеско-немачке везе и даље имају велики потенцијал, закључује "Глобал тајмс".

image