Свет

Норвежанин који је хтео да надмаши Брејвика ухапшен у Будимпешти

Мушкарац је ухапшен и задржан је у мађарској форензичко-психијатријској установи
Норвежанин који је хтео да надмаши Брејвика ухапшен у Будимпешти© Kevork Djansezian/Getty Images

Мађарска полиција ухапсила је норвешког држављанина због сумње да је планирао екстремистички напад по узору на масакр који се 2011. године десио у Норвешкој, када је Андреас Брејвик убио 77 људи, не би ли, како је рекао, сачувао своју домовину и целу Западну Европу "од муслимана који желе да је преузму".

Осумњичени је рекао и да жели да надмаши Брејвикове злочине, навела је Национална истражна канцеларија мађарске полиције која је саопштила и да је 45-годишњи мушкарац на интернет поставио и бројне видео снимке у којима је описао своје планове напада.

На њима се види да мушкарац говори норвешки и енглески језик и прети да ће извршити нападе на аеродромима, железничким станицама и у авионима.

"Уништићу невине", рекао је он на једном снимку, наводи полиција.

Након анализе снимака и идентификације осумњиченог, мађарски Центар за борбу против тероризма ухапсио је мушкарца у стану у Будимпешти 14. јуна и одузео му електронске уређаје.

"Мађар немзет" пише да је Норвежанин потценио мађарску полицију, која, како се наводи, по службеној дужности, прати објаве на интернету.

Норвешке власти су током истраге обавестиле мађарску полицију да је мушкарац раније осуђен за бројне насилне и сексуалне злочине у Норвешкој. Он је задржан у мађарској форензично-психијатријској и менталној установи, саопштила је полиција.

image