Свет

Мали обрачун међу пријатељима? Епстин посредовао између шефа "Џеј Пи Моргана" и британских министара

Банка "Џеј Пи Морган" одлучила је да се обрачуна са бившим директором који је био близак са Џефријем Епстином. У интерном извештају се наводи да је сексуални преступник посредовао између Џеса Стејлија и британске владе
Мали обрачун међу пријатељима? Епстин посредовао између шефа "Џеј Пи Моргана" и британских министараGetty © Michael M. Santiago / Staff

Џефри Епстин је тврдио да је посредовао у састанцима између тадашњег директора Џеса Стејлија и високорангираних чланова британске владе, показала је интерна истрага "Џеј Пи Морган Чејса".

Извештај банке на 22 странице, који је састављен након хапшења њиховог бившег клијента 2019. године и који је видео "Фајненшел тајмс", описује како је Епстин понудио да повеже Стејлија са тадашњим британским министром финансија Алистером Дарлингом и Питером Менделсоном, бившим пословним секретаром и де факто потпредседником владе.

У јануару 2010, само неколико месеци након што је пуштен из затвора пошто је одслужио казну за сексуалне злочине, Епстин је писао Стејлију: "Организовао сам да се ти и Питер састанете у Давосу са Дарлингом", алудирајући на Светски економски форум у Швајцарској.

Неколико дана касније, Стејли је написао Епстину да је видео "Питера синоћ. Дарлинг за 20 минута. Опет ћу разговарати са Питером овог јутра."

Дарлинг је рекао да се не сећа да је срео Стејлија, тада вишег извршног директора у "Џеј Пи Моргану", и да није имао никаквих послова са Епстином. "Зашто бих?" упитао је.

Стејли је наводно био заинтересован за продају не-северноамеричких филијала "Семпра комодитиз" Краљевске банке Шкотске (РБС), која је била приморана да прода филијалу након што је влада Уједињеног Краљевства обезбедила помоћ. Неколико месеци касније, "Џеј Пи Морган" је склопио посао за 1,7 милијарди долара.

Дарлинг је рекао да би сваком састанку о владиним пословима присуствовали државни службеници и да Министарство финансија није било укључено у вођење РБС-а.

Особа блиска Менделсону рекла је да се састао са Стејлијем у Давосу како би разговарали о банкарској кризи, али да Епстин "сигурно" није организовао састанак.

Извештај сугерише да су се Епстин и Менделсон састајали "у више наврата".

Према извештају, компанија је пронашла Епстинов мејл Стејлију у којем се каже да је "Питер" боравио у "71." током викенда у јуну 2009. Епстин је поседовао стан у Источној 71. улици на Менхетну. Такође је цитирано како је Епстин послао Стејлију мејл у јануару 2011. рекавши му "Питер је у Паризу са мном". Епстин је поседовао раскошан стан у француској престоници.

"Лорд Менделсон веома жали што је икада био представљен Епстину. Ова веза је већ неко време предмет јавне евиденције. Никада није имао било какав професионални или пословни однос са Епстином у било ком облику", рекао је портпарол лабуриста.

Не постоје индиције да су Дарлинг или Менделсон починили било какав прекршај, али извештај илуструје како је Епстин "рекламирао" своје политичке везе како би имао утицај.

Неколико других размена указује на пријатељски однос између Епстина, Стејлија и британског принца Ендруа. Године 2009, према извештају, Епстин је Стејлију послао мејл: "Питајте Ендруа о (острву), реците му о својим плановима за чамац", што се очигледно односи на Мали Сент Џејмс, Епстиново приватно острво на Карибима.

Године 2010. Епстин је Стејлију проследио мејл принца Ендруа "са упитом који је принц добио" од компаније која "тражи линију обртног капитала од 200 милиона долара".

"Пошто је компанија са седиштем у САД, изгледало је да је принц Ендру предложио Епстину да их повеже са америчком банком", закључује истрага "Џеј Пи Моргана".

Епстин је преминуо у затвору док је чекао суђење за трговину људима 2019.

Одлука "Џеј Пи Моргана" да задржи Епстина као клијента од 1998. до 2013. довела је до подношења две тужбе крајем прошле године, од којих је једну, коју је покренула наводна жртва Епстина, банка намирила за 290 милиона долара прошле недеље.

Банка се и даље суочава са засебном грађанским тужбом Америчких Девичанских острва, где се налазило Епстиново острво Мали Сент Џејмс. Територија оптужује "Џеј Пи Морган" да су профитирали од трговине људима игноришући бројне интерне црвене заставе о Епстину.

У међувремену "Џеј Пи Морган" је тужио Стејлија, који је неко време био Епстинов лични банкар, да би потом прешао у "Барклиз" где је онда поднео оставку након што су британски регулатори закључили да је погрешно окарактерисао свој однос са осрамоћеним финансијером.

"Џеј Пи Морган" тврди да је Стејли, кога је Епстинова жртва оптужила за сексуално злостављање, скривао информације о осрамоћеном финансијеру. Стејли је те оптужбе назвао "клеветничким" и "неоснованим".

image