Свет

Још један извршни директор "Џеј Пи Моргана" мораће пред судом да објашњава своје везе са Епстином

Банка са Волстрита оптужила је свог бившег директора да ју је обмањивао
Још један извршни директор "Џеј Пи Моргана" мораће пред судом да објашњава своје везе са ЕпстиномGetty © Craig Barritt / Stringer

Џес Стејли ће морати да се суочи са тврдњама да је обмануо "Џеј Пи Морган Чејс" о својој вези са Џефријем Епстином након што је њујоршки судија одбио покушај банкара да одбаци тужбу његовог бившег послодавца.

Банка је у марту поднела тужбу против 66-годишњака, који је провео више од 30 година у "Џеј Пи Моргану" као шеф приватног банкарства, у којој тражи да он буде одговоран у случају да буде досуђена било каква одштета у два одвојена случаја која се воде против њих због тога што су сарађивали са Епстином годинама, иако су знали за његове "склоности".

"Фајненшел тајмс" подсећа да су тужбе против "Џеј Пи Моргана" поднете крајем прошле године. Једну је поднела неименована Епстинова жртва, а другу Америчка Девичанска острва где је сексуални преступник имао дом. Они наводе да је "Џеј Пи Морган" имао користи од трговине људима јер су се претварали да не знају за Епстиново хапшење због навођења малолетнице на проституцију.

Епстинова жртва рекла је да ју је Стејли силовао и да је Стејли видео како ју је Епстин злостављао, што бивши банкар негира.

Из "Џеј Пи Моргана" наводе да, ако су такве тврдње истините, Стејли, који је неко време био Епстинов приватни банкар, није испунио своје дужности. Банка такође покушава да натера Стејлија да им врати део плата које је добијао као директор.

Прошле недеље банка је у саопштењу навела да је "Стејли оптужен за неописива дела која су основа оптужби против банке. Ако је то истина, он је одговоран за било какву штету нанету не само банци, већ и овим женама."

Интерна преписка запослених у банци, али и бивши запослени показују да су шефови у "Џеј Пи Моргану" знали да је Епстин силоватељ али да су затварали очи над том чињеницом јер им је финансијер - који је преминуо у затвору чекајући суђење - доводио богате клијенте.

image