Свет

"Џеј Пи Морган" ће исплатити 290 милиона долара одштете жртвама Џефрија Епстина

Банка неће признати своју умешаност у овај случај, али ће након што суд одобри нагодбу објавити саопштење у којем жали због своје повезаности са Епстином
"Џеј Пи Морган" ће исплатити 290 милиона долара одштете жртвама Џефрија Епстинаwww.globallookpress.com © © Erik Mcgregor

Финансијски гигант "Џеј Пи Морган Чејс" исплатиће у вансудском поравнању око 290 милиона долара по тужби поднетој у име жртава сексуалног преступника Џефрија Епстина који је био њихов клијент.

Адвокати банке навели су да је то у најбољем интересу свих страна, "нарочито оних који су били жртве Епстиновог страшног злостављања", пренео је Би-Би-Си. У тужби против "Џеј Пи Моргана", банка се терети да је занемаривала упозорења која се тичу Епстина који је био њихов клијент 15 година.

Споразум о вансудском поравнању треба да одобри суд.

Како је за Си-Ен-Ен изјавио адвокат једне од жртава, банка неће признати своју умешаност у овај случај, али ће након што суд одобри нагодбу објавити саопштење у којем жали због своје повезаности са Епстином.

"Свима је сада јасно да је Епстиново понашање било чудовишно. Свака повезаност с њим је била грешка и жалимо због тога. Никада не бисмо пословали с њим да смо сматрали да на било који начин користи нашу банку за своје гнусне злочине", навели су адвокати банке.

До вансудског поравнања долази после недеља мучних разоткривања обима односа "Џеј Пи Моргана" и покојног америчког финансијера.

Прошлог месеца изјаву под заклетвом дао је дугогодишњи извршни директор банке Џејми Дајмон, а адвокати који заступају жртву која је поднела тужбу затражили су од суда да он поново сведочи. Они су такође тражили да се поново отворе искази за још три кључна сведока у предмету.

Џефри Епстин имао је стотине милиона долара на више од 50 рачуна у "Џеј Пи Моргану" између 1998. и 2013. године, пет година пошто се изјаснио кривим на суђењу за подвођење малолетница.

У тужби коју је поднела једна од жртава против банке наводи се да су "свесно омогућавали, одржавали и прикривали" честа подизања готовине којом је Епстин плаћао младим женама жртвама трговине људима, а да је банка убирала корист од уговора и клијената које им је доводио амерички финансијер.    

Суочен са тужбама, "Џеј Пи Морган" је навео да одговорност лежи на једном од бивших директора Џесу Стејлију који је био у пријатељским везама с Епстином, док је Стејли изјавио да његов бивши послодавац покушава да пребаци кривицу на другог за сопствене грешке.

image