Свет

"Џеј-Пи Морган" брани свог извршног директора: Дајмон није знао да је Епстин био клијент

Банка тврди да њен извршни директор није знао за одлуку да осуђени сексуални преступник остане клијент
"Џеј-Пи Морган" брани свог извршног директора: Дајмон није знао да је Епстин био клијентGetty © Spencer Platt / Staff

Финансијска институција "Џеј-Пи Морган Чејс" опире се покушајима адвоката да испитају директора Џејмија Дајмона због одлуке америчке банке да задржи осуђеног педофила Џефрија Епстина као клијента.

У документима поднетим суду у Њујорку у уторак, адвокати банке - против које су једна од Епстинових наводних жртава и Америчка Девичанска острва поднела сродне тужбе - навели су да Дајмон није "одговарајућа" адреса за тужбу.

Адвокати "Џеј-Пи Моргана" пристали су, пак, на саслушање у марту Мари Еродес, шефице одељења за управљање имовином и богатством, где је Епстин био клијент. Ердоес је и даље један од највиших директора банке, наводи "Фајненшел тајмс".

Такође су се договорили да пронађу датум за адвокате да интервјуишу Мери Кејси, још једну приватну банкарку у "Џеј-Пи Моргану" у периоду када је Епстин био клијент, односно до 2013. године.

У две тужбе, банка се терети да је свесно задржала Епстина као клијента, омогућујући му да исплаћује одштете жртвама и плаћа "сараднике" који су му регрутовали младе девојке.

Адвокати из оба случаја затражили су од "Џеј-Пи Моргана" да преда Дајмонову документацију и преписке како би се утврдила његова улога у одлуци да се Епстин, упркос оптужбама за сексуално злостављање, задржи као клијент јер је банци доводио своје богате другаре.

У одговору на захтеве адвоката, "Џеј-Пи Морган" је навео да Дајмон "није релевантан" за случај Америчких Девичанских острва и додао да, иако је извршни директор, "није био умешан ни у какве одлуке у вези са Епстиновим рачунима".

Банка је исто тако одбила да коментарише тврдње адвоката са Америчких Девичанских острва да је Џес Стејли, бивши извршни директор "Џеј-Пи Моргана" који је потом водио британску банку "Барклиз" био лично умешан у одлуку да Епстин остане клијент 2008. године, чак и након што је био ухапшен због сексуалних односа са малолетницом на Флориди.

image