Свет

Макрон још чека позив за самит БРИКС-а

Француска министарка спољних послова поновила је да Макрон жели да постане први западни лидер који ће присуствовати на самиту глобалног југа
Макрон још чека позив за самит БРИКС-а© Tanjug/Stephanie Lecocq/Pool via AP

Емануел Макрон планира да своју глобалну дипломатију подигне на други ниво тако што ће постати први западни лидер који ће добити позивницу за самит БРИКС-а, каже министарка спољних послова Француске Кетрин Колона, а преноси "Политико".

"Дијалог је увек позитиван, чак и када се не слажемо 100 одсто око свега. Размишљамо наглас, али одлука о наставку дијалога очигледно је одлука коју могу да само релевантне земље. Зашто не баш на самиту БРИКС-а или у другом формату", рекла је она на конференцији за новинаре у Преторији, након састанка са својом јужноафричком колегиницом, министарком иностраних послова Наледи Пандор.

Јужна Африка биће домаћин следећег самита земаља БРИКС-а, односно савеза који чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, државе које су остале блиске Москви и након почетка специјалне војне операције у Украјини.

Састанак БРИКС-а, групе која је одговор глобалног југа групи Г7 западних земаља, одржаће се у Јоханесбургу.

На самитима обично учествују лидери пет земаља чланица, а ако дође и Макрон, чији је лични ангажман у француској спољној политици достигао нове висине од почетка конфликта у Украјини- био би први западни вођа међу њима.

Јужноафрички министар рекао је да је могућ позив за Француза, али да је коначна одлука на председнику Сирилу Рамафози, као председавајућем следећег састанка.

"Ако би се то десило, била би то иновација у оквиру тренутног модела БРИКС-а, али би могло да повећа глобални домет форума",  рекла је Пандор.

Рамафоза и Макрон би о овој теми могли да разговарају касније ове недеље, пошто ће обојица у Паризу присуствовати на Самиту за нови глобални финансијски пакт .

image