Свет

Суђење Трамповој компанији: Утајили порез изнајмљујући луксузне аутомобиле и станове?

Фирма за некретнине бившег америчког председника оптужена је да у периоду од 15 година није порезницима пријављивала повластице које су добијали њени руководиоци
Суђење Трамповој компанији: Утајили порез изнајмљујући луксузне аутомобиле и станове?Gettyimages.ru © Javier Rojas/Pi

Компанија за некретнине бившег америчког председника Доналда Трампа варала је пореске власти у периоду од 15 година, тврди њујоршка тужитељка Сузан Хофингер у уводној речи на суђењу овој фирми, а преноси Ројтерс.

Трампова компанија, како је навела тужитељка,између 2005. и 2021. године плаћала је руководиоцима, укључујући свог главног финансијског директора Алена Вајселберга, повластицама као што су изнајмљивање и лизинг аутомобила а те погодности нису пријављиване порезницима.

Адвокат Сузан Нечелс која заступа "Трамп корпорацију", једну од две јединице Трамп организације оптужене у овом случају, рекла је да се процес "почиње са Аленом Вајселбергом и завршава се са Аленом Вајселбергом".

Она је  истакла да се случај односи на његове личне пријаве и затражила од поротника да размотре његову "потребу да задовољи тужилаштво".

"Овај случај је о похлепи и варању, о пореској превари. Шема је спровођена, усмеравана и одобрена на највишим нивоима рачуноводствене службе у компанији", рекла је Хофинфер, која је додала да је фирма корист имала тако што је "свог поузданог главног финансијског службеника одржавала срећним" и избегавала неке порезе.

Тако су, навела је, сви били победници.

"Наравно, сви осим пореских власти", истакла је тужитељка.

Ако буде осуђена, компанија која управља хотелима, голф теренима и другим некретнинама широм света могла би да се суочи са казном од 1,6 милиона долара и то би могло додатно да закомпликује њену способност да послује.

Веће од 12 поротника и шест заменика изабрано је прошле недеље за суђење у њујоршком државном суду на Менхетну, а очекује се да ће процес трајати дуже од месец дана.

За осуду по свакој тачки оптужбе, односно пореску превару, планирање преваре и фалсификовање пословних докумената, потребна је једногласна пресуда.

Као сведок оптужбе пристао је да сведочи и сам Ален Вајселберг, дугогодишњи финансијски директор Трамп организације. Он ће по споразуму о признању кривице, добити казну од пет месеци затвора.

Вајселберг је у августу признао је са компанијом и осталима "сплеткарио" да не пријављују или да погрешно пријављују значајне износе својих прихода и прихода других запослених. Тако је, кроз луксузне погодности, као што је најам стана на Менхетну, избегао плаћање порез 1,76 милиона долара личног дохотка.

Када је признао кривицу, Трампова организација га је  назвала "добрим и часним човеком" кога је полиција узнемиравала у "политички мотивисаној потрази" да се домогне Трампа. На претпретресном рочишту овог месеца, адвокат огранизације је оптужио је Вајселберга да лаже.

Судија Хуан Мерчан који је надгледао случај, одбацио је аргумент да је Трампова организација била мета селективног кривичног гоњења.

Овај случај један је од растућих правних проблема са којима се суочава 76-годишњи Трамп док разматра још једну кандидатуру за председника након што је изгубио изборе 2020.године. Трамп у овом случају није оптужен, а његова организација изјаснила се такође као невина.

Процес је одвојен од грађанске тужбе вредне 250 милиона долара коју је у септембру поднео њујоршки државни тужилац против Трампа, троје његове одрасле деце и његове компаније, оптужујући их да лажу банке и осигурање, тако што су преценили имовину и Трампову нето вредност.

Док је тај случај на чекању, државни тужилац тражи да именује монитора који ће надгледати финансијску праксу компаније.

Уз ова два процеса, бивши председник суочава се и са федералном кривичном истрагом о уклањању владиних докумената из Беле куће када је напустио функцију прошле године.

image
VV inauguration
banner