Свет

Последице економске кризе и мера штедње: Британска деца све нижа, болеснија и необразованија

Јефтина и нездрава храна главни кривац
Последице економске кризе и мера штедње: Британска деца све нижа, болеснија и необразованијаGetty © Christopher Furlong / Staff

Британски петогодишњаци који су одрасли у ери мера штедње нижи су од својих вршњака у другим развијеним земљама за чак седам центиметара, пише "Тајмс" позивајући се на студију о факторима ризика незаразних болести.

Од 1985. године, када су британски дечаци и девојчице били на 69. месту листе висине петогодишњака у 200 земаља, њихов ранг је драстично опао – на 102. место за дечаке и 96. за девојчице, стављајући их иза земаља попут Канаде, Киргистана или Кубе.

Упоређујући бројке са подацима о 19-годишњацима, професор Тим Кол са Института за здравље деце лондонског универзитетског колеџа рекао је за "Тајмс" да је одрастање у "периоду штедње" 2010-их оно што је "сасекло висину деце у Уједињеном Краљевству".

Висина британских петогодишњака достигла је врхунац 2011. на 112,8 цм и од тада опада, показују статистике.

Пошто на висину утичу не само квалитет и количина хране, већ и стрес, сиромаштво, болест, па чак и квалитет сна, Кол тврдио да је то јединствено "осетљив" показатељ животних услова. "Сасвим је јасно да заостајемо у односу на Европу", рекао је он.

"У савременој Британији, начин на који једемо један је од најјаснијих показатеља неједнакости", рекао је за "Тајмс" бивши саветник британске владе за храну Хенри Димблби, истичући да су "деца у најсиромашнијим деловима Енглеске и дебља и знатно нижа од оне у најбогатијим подручјима у доби од десет до једанаест година".

Породични лекари у областима са ниским приходима пријавили су "изузетан" пораст болести узрокованих недостатком исхране које су преовладавале током викторијанског доба, објаснио је Димблби.

Према подацима Националне здравствене службе (НХС), 700 деце се сваке године прима у енглеске болнице са рахитисом, скорбутом или другим облицима неухрањености, док је добротворна организација за исхрану Фондација за храну открила веће стопе дијабетеса типа 2 и каријеса, као и гојазности код сиромашније деце.

Нису само европске земље попут Холандије и Литваније те које "надвисују" Британију. Према студији, и Кина и Северна Кореја одгајају више петогодишњаке од Велике Британије. Чак су и петогодишњаци у Либији – рођени и одрасли након НАТО бомбардовања – виши (дечаци) или исте висине (девојчице) у поређењу са Британцима.

Мере штедње повезане су са низом друштвено-економских проблема у Великој Британији, од растуће неједнакости до опадања квалитета образовања. Док присталице тврде да је програм усвојен након финансијске кризе 2008. био неопходан за спасавање посрнуле економије, критичари кажу да је штета већа од било какве користи.

image