Свет

Нова личност на списку украјинске "листе за одстрел" - израелски министар финансија

Луберман је означен као "руски агент" на веб сајту "Миротворац"
Нова личност на списку украјинске "листе за одстрел" - израелски министар финансијаwww.globallookpress.com © Jinipix/Xinhua

Израелски министар финансија Авигдор Либерман додат је на листу "непријатеља Украјине" на контроверзном веб сајту "Миротворац". Луберман је означен као "руски агент".

Оснивачи сајта "Миротворац", за који се верује да има везе са украјинским безбедносним службама, окривили су Либермана за "манипулисање јавно значајним информацијама у корист Москве". Либерман је стављен на листу "непријатеља Украјине" и због одбијања да финансира израелску теренску болницу у Украјини у марту ове године, али и његов став који је неутралан о томе ко сноси кривицу за наводни масакр у кијевском предграђу Буча у априлу.

Сајт "Миротворац" покренут је 2014. године, позиционирајући се као независна база података коју воде анонимни модератори како би помогли украјинским властима и специјалним службама да ухапсе проруске терористе, сепаратисте и ратне злочинце. Међутим, неки су ову базу података означили као "листу за убијање", коју подржава украјинска влада, након што је неколико појединаца убијено убрзо након што су се њихова имена нашла на поменутом сајту, укључујући писца Олеса Бузину, политичара Олега Калашњикова и руску новинарку Дарју Дугину.

Украјинске власти су често изражавале своје незадовољство због недовољне подршке Израела током руске војне специјалне операције. Израел је Кијеву пружио хуманитарну помоћ и одбрамбену опрему која спашава животе, али не и оружје и муницију. Израелске власти су остале уздржане од придруживања међународним санкцијама Москви.

Министар финансија Авигдор Либерман је рекао да је помоћ Израела Украјини од почетка сукоба између Русије и Украјине износила око 40 милиона долара.

Либерман је министар финансија од 2021. године. Он је годинама заузимао различите високе позиције у израелској влади, укључујући министра спољних послова, министра одбране и заменика премијера. Либерман је лидер партије "Израел наш дом".

Најбогатији човек на свету Илон Маск такође је стављен у базу података сајта "Миротворац" средином октобра, након што је понудио мировни план који је предвиђао да Кијев уступи територије Москви. 

image