Свет

Историјско разграничење Либана и Израела

Овај договор означава "нову еру", поручио је либански председник и додао да ће спораум бити послат америчким званичницима на либанском јужном граничном прелазу Накура
Историјско разграничење Либана и Израелаwww.globallookpress.com © XinHua/Ayal Margolin

Либан и Израел постигли су договор којим се утврђује поморска граница двеју земаља, саопштио је главни преговарач Бејрута Елијас Боу Саб.

Председник Либана Мишел Аун потписао је писмо којим званично признаје Државу Израел, док је израелска влада једногласном одлуком прихватила споразум.

Овај договор означава "нову еру", поручио је либански председник и додао да ће споразум бити послат америчким званичницима на либанском јужном граничном прелазу Накура.

И пре потписивања, споразум су поздравиле све три стране које су учествовале у преговорима (Либан, Израел и Сједињене Америчке Државе), поручивши да је у питању "историјски договор".

Очекује се да се преговарачи састану у бази Уједињених нација у Накури, заједно са предстваницима САД, где ће договор бити озваничен.

Договор о решавању граничног спора на мору између суседа, који су "технички" у рату од 1948. године, велики је компромис две стране, чиме ће се отворити пут за даља истраживања и експлоатацију природног гаса у овом делу Медитерана, пишу западни медији.

Према споразуму, Израел има пуна права над гасним пољем "Кариш" на којем би производња гаса требало да почне у року од неколико недеља. Са друге стране, Либан ће управљати и истраживати резервоар Кана чији делови залазе у територијалне воде Израела, за шта ће Израел добијати одређену накнаду.

Раније је израелски премијер Јаир Лапид поручио да ће та земља, у скорој будућности, постати важан снабдевач Европе гасом.

image