Свет

Израелски премијер забринут због сарадње Русије и Ирана

Свакодневно процењујемо ситуацију и то како ћемо реаговати, рекао је Јаир Лапид
Израелски премијер забринут због сарадње Русије и ИранаAP © Abir Sultan/Pool Photo via AP

Израел је све више забринут због "опасне сарадње" Русије и Ирана око набавке дронова произведених у Ирану а који се користе у Украјини, рекао је израелски премијер Јаир Лапид.

Свакодневно процењујемо своју позицију, додао је Лапид у интервјуу за "Џерузалем пост".

"Врло опасна сарадња Русије и Ирана није нешто што ћемо занемарити и нећемо ништа урадити поводом тога. Потребно је да сваког дана процењујемо ситуацију и реагујемо", истакао је Лапид.

О овоме се блиско консултују и са Американцима, додао је израелски премијер. Лапид је у интервјуу говорио и о одлуци Израела да не испоручи Украјини наоружање, тачније противваздушне системе одбране, објашњавајући да не треба губити из вида подршку коју Израел већ даје Кијеву, с једне, као и израелску националну безбедност, с друге стране.

"Ми смо на страни Украјине. Подржавамо их. Гласањем у Уједињеним нацијама казали смо свету да никада нећемо прихватити анексију четири региона", рекао је Лапид.

Један од могућих начина помоћи је слање цивилног система за рано упозорење на летелице.

"Бићемо проактивни у подршци Украјини и узећемо у обзир израелске националне безбедносне интересе", нагласио је Лапид.

У чланку "Џерузалем поста" се подсећа, иако то Лапид није прецизирао, да је један од разлога неиспоручивања оружја Украјини споразум Јерусалима и Москве који омогућава Израелу да гађа иранске мете у Сирији без улажења у сукоб са руским снагама које се тамо налазе. Један такав напад извршен је недавно, када је гађан циљ близу Дамаска.

Ирански нуклеарни споразум из 2015. године за Лапида је неодржив а још један доказ за ту тезу, по његовом мишљењу је и то што ова земља, како је рекао, снабдева дроновима Русију. Овакве тврдње, званична Москва је више пута одбацила.

"Разговарамо са нашим савезницима и пријатељима да будући да тај споразум очигледнои не функционише, време је да почнемо да разматрамо чвршћи и дужи споразум", истакао је Лапид.

Додао је да је Израел пружио доказ светским силама да Иран и даље разматра нуклеарни програм, што је омогућило да дијалог Сједињених Америчких Држава и Европе са овом земљом почетком године буде врло отворен и директан.

image