Свет

Састанак у Копенхагену корак ка украјинском "мировном самиту"?

Шеф кабинета Зеленског Андреј Јермак рекао је да Украјина жели да се мировно решење заснива на њеним предлозима, односно да неће бити територијалних компромиса, али да је отворена за предлоге
Састанак у Копенхагену корак ка украјинском "мировном самиту"?© Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

Састанак високих званичника Украјине, земаља Г7, Европске уније, Бразила, Индије, Саудијске Арабије, Јужне Африке и Турске, недавно одржан у Копенхагену, унапредио је мировни план украјинског председника Владимира Зеленског који је исти изнео прошлог новембра, али је одржавање "мировног самита" и усвајање коначног документа који би требало да допринесе окончању рата с Русијом а иза ког би стали сви савезници – још далеко.

"Сви су сложни у томе да се мировни план мора заснивати на принципима Повеље УН, пре свега на територијалном интегритету и суверенитету", изјавио је високи званичник Европске комисије упознат с разговорима за "Еурактив", те додао да што је ближи Повељи УН и основним принципима међународног права, већа је вероватноћа да ће га сви потписати.

Шеф кабинета Зеленског Андреј Јермак рекао је немачким новинарима да Украјина жели да се мировно решење заснива на њеним предлозима, односно да неће бити територијалних компромиса, али да је отворена за предлоге.

Зеленски је предложио да се "мировни самит" одржи у јулу, што су званичници оценили као нереално будући да има још доста посла, додајући да ће вероватно састати крајем године.

"Није лоше што ће Украјинци имати још мало времена, можда упишу још неколико добитака на бојном пољу", рекао је други високи званичник ЕУ.

Идеја је да украјински савезници окупе широку коалицију која ће стајати иза кијевског режима, укључујући велике земље које су одлучиле да Украјини не дају војну помоћ нити да уведу санкције Русији а како би повећали дипломатски притисак на Москву.

Кина је била позвана на разговор, али није присуствовала премда је истакла да је пред Украјином и њеним савезницима изазован задатак стварања мировне коалиције.

image