Свет

Кина осуђује западне покушаје политизације "Летњег Давоса"

Ли Ћијанг је упозорио да се "неки на Западу залажу за смањење зависности и смањење ризика", наглашавајући да такви напори представљају "лажне предлоге"
Кина осуђује западне покушаје политизације "Летњег Давоса"www.globallookpress.com © Wang Ye

У говору на Светском економском форуму, премијер Ли Ћијанг је критиковао покушаје Запад да ограничи трговинске и пословне везе са Кином и заложио се за међународну економску сарадњу. Кинески премијер је додао да је "смањење ризика" (од Кине), за које се залажу неке западне земље, "лажни предлог", извештава "Фајненшел тајмс".

Владе не би требало да потежу концепт ризика или да га претварају у идеолошко оруђе, рекао је Ли у уводном обраћању у уторак, осућујући западну "политизацију економских питања."

Ли је упозорио да се "неки на Западу залажу за смањење зависности и смањење ризика", наглашавајући да такви напори представљају "лажне предлоге".

Његов говор, одржан пред међународном публиком, пружио је одговор са највишег нивоа у Пекингу на актуелну политику Запада, која има за циљ да "ограничи корпоративну и економску изложеност према Кини".

Кинеско-амерички односи на најнижем нивоу

Односи између САД и Кине, који су на најнижем нивоу у последњих неколико деценија, нагло су се погоршали ове године, након што је Вашингтон у фебруару оборио кинески балон. Такође, конфликт у Украјини повећао је опасност од сукоба са Кином због Тајвана.

САД и Кина су недавно покушале да нормализују односе, низом посета високих америчких званичника, укључујући и скорашњу посету Пекингу државног секретара Ентонија Блинкена. Ове напоре је, како примећује ФТ, убрзо поткопао амерички председник Џо Бајден, који је кинеског лидера Си Ђинпинга назвао "диктатором".

Годишњи састанак Светског економског форума, познат и као "Летњи Давос", одржава се у северном кинеском лучком граду Тјенђину.

Овом састанку присуствују и премијер Новог Зеланда Крис Хипкинс, генерална директорка Светске трговинске организације Нгози Окоњо Ивеала, као и неколико америчких бизнисмена. И друге међународне конференције одржане у Кини после поновног отварања земље због пандемије ковида 19, обележиле су растуће кинеско-америчке политичке тензије.

Кинеска влада, рекао је Ли, охрабрује страна улагања, која се, после три године изолације, суочавају са великим економским изазовима. Бројни инострани пословни лидери, укључујући Тима Кука из "Епла", шефа "Тесле" Илона Маска и Џејмија Дајмона, извршног директора "Џи Пи Моргана", недавно су посетили Кину.

На округлом столу са пословним лидерима, који је одржан у уторак, Ли Ћијанг је рекао да ће Пекинг подржавати развој страних компанија. "Желим да искористим ову прилику да потврдим посвећеност Кине отварању", рекао је Ли.

Кинески премијер, који је прошле недеље посетио Француску и Немачку, фокусирао се на потребу за међународном сарадњом, закључује ФТ, истичући "дубоку интеграцију" Кине у светску економију и додајући да Кина свој развој дугује "прихватању глобализације".

image