Свет

Амерички званичници: Кинески балон прикупљао осетљиве податке, и поред покушаја да се то спречи

Кина је могла да контролише балон, који је прелетео преко неколико војних објеката слао информације у Пекинг, тврде званичници
Амерички званичници: Кинески балон прикупљао осетљиве податке, и поред покушаја да се то спречи© Tanjug/U.S. Navy via AP

Кинески балон, који је почетком фебруара оборен изнад САД, успео је да прикупи осетљиве информације у вези са неколико војних објеката, рекло је двоје високих америчких званичника и један представник председничке администрације, преноси Ен-Би-Си.

Они тврде да су америчке власти у томе покушале да га спрече, али да нису успеле.

Кина је могла да контролише балон, који је прелетео преко неколико војних објеката и у реалном времену слао информације у Пекинг, тврде званичници.

Обавештајни подаци које је Кина прикупила углавном су били електронски сигнали, који се могу покупити из система наоружања, и укључују комуникацију особља базе, а не слике, рекли су они.

Тројица званичника тврде да је Кина могла да прикупи много више обавештајних података са осетљивих локација да администрација није преузела потребне мере како би осујетила способност балона да ухвати електронске сигнале.

Званичини Пентагона поновили су своје коментаре из фебруара, када су рекли да је балон имао "ограничене способности прикупљања информација" у поређењу са "способностима које Кина има коришћењем сателита".

Кинески званичници су више пута поновили да је реч о залуталом метеоролошком балону, као и да је Америчка реакција била претерана.

Након што је балон оборен у фебруару, званичници Бајденове администрације рекли су да је он могао да прикупља обавештајне податке.

Они тврде да је балон имао механизам за самоуништење који је Кина могла активирати даљински, али да им није јасно да ли се то није догодило зато што се механизам покварио или зато што је Пекинг одлучио да то не учини, преноси Ен-Би-Си.

Балон је у амерички ваздушни простор, тачније на територију Аљаске први пут ушао 28. јануара ове године, а неколико дана касније стигао је до Монтане, где је прелетео недалеко од ваздухопловне базе Малстром, у којој се налази и нуклеарно наоружање.

image