Свет

Време за нови циклус: Ципрас поднео оставку на место лидера Сиризе

На врхунцу економске кризе у Грчкој, Ципрас се ставио на чело таласа против естаблишмента и постао први левичарски премијер у земљи
Време за нови циклус: Ципрас поднео оставку на место лидера Сиризеwww.globallookpress.com © IMAGO/Stefanos Rapanis / Eurokin

Алексис Ципрас, некадашњи левичар, који је 2015. године дошао на власт у Грчкој залажући се против програма штедње, у четвртак је, после 15 година, напустио место председника странке Сириза након тешког изборног пораза, пренео је Ројтерс.

На врхунцу дубоке економске кризе у Грчкој, Ципрас, познат по томе што није носио кравату, ставио се на чело таласа против естаблишмента и постао први левичарски премијер у земљи.

Ципрас и његов тадашњи министар финансија Јанис Варуфакис постали су позната лица широм света, а Грчку су преплавили улични протести против међународне помоћи, која је Грцима наметала болну штедњу.

Сириза је 2019. изгубила од Нове демократије премијера Киријакоса Мицотакиса, а на недавним изборима освојила је 17,8 одсто гласова, наспрам 40,5 одсто колико је добила Нова демократија.

"Дошло је време да се започне нови циклус", рекао је Ципрас у телевизијском обраћању, најављујући оставку. "Негативан изборни резултат може и мора постати почетак овог циклуса", додао је.

Ципрас је рекао да подноси оставку како би отворио пут за избор новог лидера странке и додао да се он неће поново кандидовати за председника.

"Ципрасова одлука да се повуче била је изненадна", рекао је неименовани извор из Сиризе, "али и исправна за реформу странке и за његово сопствено наслеђе."

Како је навео лист "Катимерини", Ципрас је изјавио да је Сириза након избора добила задатак да буде опозиција и да се драстично промени.

Траг у историји

Када је изабран са свега 40 година, овај инжењер по образовању и бивши члан Комунистичке омладине, постао је један од најмлађих грчких премијера.

Убрзо након преузимања власти, он се побунио против мера штедње и програма помоћи које су подржале Европска унија и Међународни монетарни фонд, оптужујући их да изазивају хуманитарну кризу у Грчкој.

Након неколико месеци жестоких сучељавања са другим земљама еврозоне, у јулу 2015, Ципрас је победио на референдуму, позивајући Грке да одбију пакет помоћи, али је, свега месец дана касније, направио заокрет и прихватио програм штедње.

Откако је 2018. године окончан трећи и последњи програм штедње, Грчка је повратила приступ тржишту и смањила рекордни дуг.

После општих избора у мају, на којима је његова странка заузела друго место, неки политички аналитичари су саопштили да је Сиризи недостајала спремност да се удаљи од кризних година.

"Поносан сам на све што се догодило", рекао је Ципрас у четвртак. "Ово тешко путовање је донело многе компромисе, тешке одлуке, и ране и умор, али то је било путовање које је оставило траг у историји".

"На том путу сваки дан је био борба", додао је Ципрас.

image