Свет

Неко други ће све то вратити? Светска банка одобрила још један кредит Украјини

Средства су намењена за подршку реформама и транспарентности "трошења јавних ресурса"
Неко други ће све то вратити? Светска банка одобрила још један кредит Украјини© Tanjug/AP Photo/Libkos

Светска банка одобрила је Украјини зајам од 1,5 милијарди долара за који гарантује јапанска влада, саопштила је та финансијска институција.

Средства ће бити каналисана Кијеву како би се одговорило на потребе расељених лица и "подржале реформе за побољшање транспарентности и одговорности у потрошњи јавних ресурса", и "помогло тржиштима да боље функционишу".

Зајам гарантуje јапанска владa као део иницијативе Повереничког фонда за унапређење потребних кредита за Украјину и има за циљ подршку сигурности и економском развоју, наводе из банке.

Из Светске банке наводе и да ће пакет помоћи у финансирању "реформи за успостављање регистра оштећене или уништене имовине, како би се омогућила исплата компензације и усмерила реконструкција стамбених објеката у Украјини. То ће такође помоћи у јачању система јавних набавки и побољшању оквира пореског извештавања у земљи како би се сузбиле утаје и избегавање пореза".

Јапан ће, у случају неизвршења обавеза Украјине, у потпуности покрити губитке Међународне банке за обнову и развој (ИБРД), укључујући плаћање камата, рекао је за "РИА Новости" извор у руској дирекцији Групације Светске банке.

"У случају неизвршења обавеза од стране Украјине, Јапан ће у потпуности покрити губитке ИБРД-а, укључујући плаћање камата", рекао је саговорник агенције.

Светска банка је до данас мобилисала преко 37,5 милијарди долара за пружање финансијске помоћи Украјини, од чега је скоро 23 милијарде већ исплаћено, саопштила је организација.

Од фебруара 2022, Запад је Кијеву послао око 170 милијарди евра (184 милијарде долара) финансијске помоћи, показују подаци Кил института за светску економију.

У четвртак је одбор Међународног монетарног фонда објавио одлуку којом се Кијеву дозвољава да "повуче еквивалент од око 890 милиона долара, који ће бити каналисани за буџетску подршку".

image