Свет

Си Ђинпинг на самиту ШОС-а: Неспоразуме решавамо дијалогом, морамо да спречимо нови хладни рат

Земље чланице Шангајске организације за сарадњу треба достојно да следе славну историјску мисију, да буду стилизирајући и конструктивни фактор на планети, истакао је лидер Кине
Си Ђинпинг на самиту ШОС-а: Неспоразуме решавамо дијалогом, морамо да спречимо нови хладни ратwww.globallookpress.com © Ju Peng

Савремени свет трпи велике, тектонске промене, пред човечанством је суштински избор, мир или конфликт, сарадња или сукоб, рекао је председник Кине Си Ђинпинг на овогодишњем самиту организације.

Земље чланице ШОС-а треба достојно да следе славну историјску мисију, да буду стабилизујући и конструктивни фактор на планети, казао је.

У те сврхе предложио је чланицама организације, да негују солидарност и поверење, да путем дијалога решавају проблеме и да чврсто подржавају једна другу зарад заједничког просперитета.

Према његовим речима, треба детаљно да размотре и спољну политику како би њихов рад био усмерен на добробит народа.

"Морамо независно да развијамо спољну политику засновану на заједничким и дугорочним интересима нашег региона. Морамо да будемо опрезни против покушаја споља да се подстакне нови хладни рат. Да се категорички супротставимо било каквим покушајима мешања споља и инспирисању обојених револуција под било којим изговором", рекао је Си.

Притом мора да се стане на пут покушајима да се подстакне нови хладни рат, додао је кинески лидер.

Према његовом мишљењу, уместо конкуренције, земље треба да следе курс сарадње, уважавајући интересе једне друге. Кина је, са своје стране, „спремна да свету пружи нове могућности зарад лепог света“, додао је Си.

"Морамо да спречимо трећи светски рат и спречимо блоковску политику на нашем региону. Морамо да се одупремо обојеним револуцијама и мешању спољних сила у послове земаља региона", додао је.

"Морамо чврсто у својим рукама да држимо сопствену судбину процвата и развоја", нагласио је и додао да све противречности би морале да се решавају кроз дијалог и консултацију.

Притом, земље чланице ШОС-а морају да реше актуелне проблеме које пред њима стоје како би учврстили безбедност у региону. "Морамо да унапредимо безбедност, да спроводимо заједничке операције и да се заједно боримо против зла", нагласио је.

Земље ШОС-а морају да се одупру једностраним економским санкцијама, морају да се супротставе хегемонизму и да бране светски поредак заснован на међународном праву, истакао је.

Си Ђинпинг је предложио и повећање учешћа националних валута у обрачунима између земаља организације.

Данас се планира пријем исламске републике Иран као пуноправног члана и потписивање меморандума о намерама Белорусије за приступање ШОС-у, па је Си Ђинпинг искористио прилику и честитао лидерима ових земаља.

Подсетимо, данас се у онлајн-формату одржава овогодишњи самит ШОС-а којем присуствовује и лидер Русије Владимир Путин. Организација је основана 2001. године, а у њу данас улазе Индија, Казахстан, Кина, Киргистан, Русија, Таџикистан, Пакистан и Узбекистан

Процес приступања Ирана започет је 2021. године, а 2022. године усвојен је документ о отпочињању процедуре која има за циљ и учлањење Белорусије у организацију.

Земље посматрачи за сада су Авганистан, Белорусија, Иран и Монголија, а партнерске земље су Азербејџан, Јерменија, Камбоџа, Непал, УАЕ, Турска и Шри Ланка.

image