Свет

Сунак правдао став британске министарке о мигрантима: Ово јесте и остаће саосећајна земља

Риши Сунак поручио да Британија мора ефикасно да контролише границе
Сунак правдао став британске министарке о мигрантима: Ово јесте и остаће саосећајна земљаwww.globallookpress.com © Martyn Wheatley/Keystone Press Agency

Британски премијер Риши Сунак покушао је да оправда изјаву министарке унутрашњих послова Британије Суеле Браверман, која је изјавила да ради на спречавању "инвазије јужне обале земље", мислећи на мигранте који у Велику Британију пристижу малим бродовима преко Ламанша, преноси "Ројтерс".

Сунак је на састанку владе рекао да је Британија саосећајна и гостољубива земља за тражиоце азила, али да је за то потребно да ефикасно контролише своје границе, саопштено је из његовог кабинета.

"Ово јесте и остаће саосећајна земља. Министарка унутрашњих послова је покушавала да објасни обим изазова са којима се земља суочава и важно је да имамо контролу наших граница како бисмо могли да осигурамо безбедне руте за друге тражиоце азила", саопштено је из кабинета премијера Сунака.

Суела Брејверман нашла се на удару критика, јер је у понедељак назвала долазак миграната малим чамцима "инвазијом на нашу јужну обалу" и рекла да је "илегална имиграција измакла контроли".

Изјава министарке уследила је само један дан након што је један мушкарац гађао Центар за имиграцију у луци Довер молотовљевим коктелима, а потом се убио.

image