Свет

Зеленски: Бугарска нам не да оружје

Софија не жели да смањи резерве оружја у својој војсци, и зато је одбила да пружи војну помоћ Кијеву
Зеленски: Бугарска нам не да оружјеGetty © Mario Tama / Staff

Бугарска је одбила да пошаље оружје Украјини, рекао је украјински председник Владимир Зеленски на конференцији за новинаре у Софији након састанка са бугарским председником Руменом Радевим.

"Данас сам разговарао са председником, он је изнео своју идеју о помоћи у одбрани Украјине. Имамо другачији поглед на ствари. Водимо се потпуно другачијом филозофијом", рекао је Зеленски и објаснио да је за њега слање оружја заштита, а за бугарског председника је пружање војне помоћи Украјини ескалација.

Бугарска не жели да смањи резерве оружја у својој војсци, и зато је одбила Украјину, рекао је.

"А ја сам му најискреније рекао да, ако ми паднемо и Руси наставе даље, неће им бити довољно све оружје које имају", казао је Зеленски.

Међутим, ипак је нашао заједнички језик са бугарским председником када су разговарали о енергетским питањима и о "формули мира", преносе "РИА Новости".

Бугарски председник је на састанку са украјинским председником изразио наду да ће ускоро наступити мир. Текући конфликт, према његовим речима, поприма сасвим другачије размере.

"Конфликт се претвара у рат до исцрпљења, у глобални економски сукоб, који утиче на економију не само Украјине већ и свих европских земаља и јача друштвену напетост. И даље тврдим да овај сукоб нема војно решење", казао је и додао да је важно да се обрати пажња и на напоре који су усмерени на смиривање сукоба, на прекид ватре и тражење мирног, дипломатског решења.

"Знам колико је то тешко, али по мом мишљењу сви заједно морамо да тражимо таква решења. Надам се да ћемо што пре видети мирно решење", изјавио је Радев у разговору са украјинским председником.

Осим тога, навео је да је забринут због догађаја око Запорошке нуклеарне електране и због могућег радиоактивног загађења.

Кремљ сматра да Кијев покушава да увуче што више земаља у сукоб, док су многе од њих већ ушле у њега и директно и индиректно, али то неће утицати на исход Специјалне војне операције.

image