Свет

Аргентина би могла да одложи испоруке пшенице

Због великих суша, један од највећих светских произвођача ове житарице разматра како да обезбеди пре свега домаће тржиште
Аргентина би могла да одложи испоруке пшенице© Pixabay

Аргентинска влада предложиће у наредним данима мере које би омогућиле извозницима пшенице да одложе договорене испоруке ове житарице пошто су велике суше значајно утицале на смањење приноса.

Мере ће бити предложене због бриге за домаће залихе, пренео је Ројтерс.

Неименовани званичник државне коморе за извоз пшенице, која окупља компаније купце аргентинске пшенице, рекао је да ће мере бити објављене наредних дана и да ће омогућити предузећима да помере рок договорених испорука за извоз без плаћања предвиђене законске казне од 15 одсто.

Информација је потврђена и од извора из владе који је оценио да је доношење мере "вероватно" и додао да се оне разматрају.

Аргентина је један од највећих светских извозника пшенице, а због суше суочава се са најгором жетвеном сезоном у последњих седам година.

Оправдан је страх да би то могло додатно да погура већ превисоке цене хране, будући да је топло време погодило и произвођаче у Сједињеним Америчким Државама, а да су конфликт у Украјини и санкције уведене Руској Федерацији, у великој мери утицале и на ове две земље, такође велике светске произвођаче.

Извори из коморе за извоз пшенице затражили су и да влада што пре саопшти да ли ће уводити мере.

"Ако влада жели то да уради, нека уради одмах јер морамо да разговарамо са купцима у Индонезији, Мароку, Алжиру, Египту и објаснимо им да је наша пшеница спаљена и поново преговарамо о уговорима", рекао је неименовани званичник коморе.

Представници аргентинске владе прошлог месеца састали су се са произвођачима како би разговарали о проблемима везаним за усеве погођене сушом и покушали да обезбеде довољне количине овог добра за домаће тржиште.

Предвиђања су да ће са аргентинских њива бити пожњевено око 13.7 милиона тона пшенице, што представља драстичан пад у односу на прошлу жетвену сезону која је завршена са 23 милиона тона.

Према званичним подацима, договорен је извоз око 8.9 милиона тона, што би, имајући у виду процене о овој жетвеној сезони, могао бити превелики залогај будући да је на домаће тржиште прошле године дистрибуирано 7.6 милиона тона ове житарице.    

Ситуацију прате и надлежни из млинарске индустрије, а један од њих изјавио је Ројтерсу да постоји забринутост у вези са снабдевањем, додајући да ако не буде више губитака у приносу пшенице, могло би се изаћи у сусрет свим захтевима, али би страховања могла да подигну цене.

image
VV inauguration
banner