Свет

Монаси УПЦ страхују за свој живот, ако им украјинске власти насилно одузимају цркве, могу и живот

Кијевске власти су атеистичке и боре се против Бога, али не смеју то јавно да признају па своје циљеве спроводе уз помоћ расколничке ПЦУ, објаснио је епископ Макаровски Гедеон Харон
Монаси УПЦ страхују за свој живот, ако им украјинске власти насилно одузимају цркве, могу и животwww.globallookpress.com © SOPA Images/Keystone Press Agency

Украјински епископи осећају претњу по живот и здравље, од присталица расколничке Православне цркве Украјине, који отимају храмове једине православне цркве која је канонска у Украјини, малтретирају свештенство и парохијане широм Украјине, рекао је у интервјуу за "РИА Новости" епископ Макаровски Гедеон Харон.

"Сви моји пријатељи и познаници са којима се чујем се осећају угрожено, јер им отимају храмове. А шта може да буде већа претња од тога да вам узимају оно што припада Цркви Христовој? Притом, отимају без сврхе, чисто тако. Од њих нико не одлази у цркве, они немају своје вернике", рекао је митрополит.

Према његовим речима, неколико стотина свештеника канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) сада се налази у затвору, или су под страшном репресијом. "Не водим статистику, али верујем да је таквих много, највероватније неколико стотина", рекао је он.

Међу свештенством има оних који подржавају кијевски режим, оних који се не само моле, јер "свако треба да се моли за земљу и војску", већ који конкретно помажу, нагласио је.

"Има оних који једноставно ћуте, немају избора, јер су одговорни за цркве, за људе, децу, школе. Замислите какву одговорност имају! Довољно је да кажу нешто и ето ти сутра Служба безбедности Украјине, куца на врата и све односи. Могу и живота да те лише", објаснио је.

Коментаришући напету ситуацију око Кијевско-печерске лавре, митрополит Гедеон је казао да Кијевске власти намеравају, не само да иселе монахе канонске УПЦ из Кијевско-печерске лавре, већ да манастир коначно предају расколничкој ПЦУ.

Према његовим речима, кијевским властима је потребна нека врста Цркве. "Не могу да се декларишу као борци против Бога или као атеисти, иако то јесу, не могу то да кажу отворено, већ своје циљеве спроводе уз помоћ расколничке структуре, тј. ПЦУ", објаснио је.

Украјинске власти су јуче предузеле прве кораке ка стварном заузимању Кијево-печерске лавре. И поред тога што Црква на суду оспорава раскид уговора о закупу на неодређено време, украјинско Министарство културе почело је насилно да одузима просторије.

Полиција је јуче прва стигла у манастир, блокирала капије и никога није пуштала на територију Лавре. Црвене беретке, које верници називају новим комунистима, заузеле су објекте број 69. 70. и 71, развалили су врата и променили браве, преноси Савез православних новинара.

Они парохијани који су покушали да ипак уђу на територију манастира су грубо заустављали. Свештеници су парохијане, врло симболично, причешћивали кроз решетке. Ово је најбоља илустрација стања Цркве Христове у Украјини данас.

image